Ahmed Hasan AlMadhoon

Ahmed Hasan AlMadhoon var en 19 år gammel buschauffør, da han blev arresteret voldsomt afukendte årsager den 14. marts 2015. Siden er han blevet udsat for tortur, tvangsfuld forsvinden og dømt i en uretfærdig rettergang. I øjeblikket afsoner Ahmed en fængselsdom i Jau-fængslet.

Den 14. marts 2015, mens Ahmed var hjemme hos en ven, invaderede og omringende omkring 25 sikkerhedssoldater huset uden advarsel. Ahmeds hus var tidligere blevet udsat for razziaer flere gange uden forudgående varsel. Den sidste razzia var fire dage før hans anholdelse den 10. marts 2015 ledet af af løjtnant Mohamed Teki Al-Majed, der ankom med to civile biler, der var støttet af af intern efterretnings- og uropoliti. Vennens hus blev udsat for en razzia om natten af sikkerhedsstyrke fra Direktoratet for Kriminalundersøgelser, herunder uropoliti; efter at de havde modtaget oplysninger fra en ukendt person om, at Ahmed var hos sin ven. De brød ind i det rum, hvor Ahmed befandt sig, hvor de pegede deres våben mod ham. Derefter blev han straks håndjernet, fik bind for øjnene og kørt væk i en bil, der tilhørte den ovennævnte løjtnant. Officerne fremsatte ingen arrestordre.

Som følge af sin anholdelse begyndte Ahmed at få vejrtrækningsproblemer ud over at lide af krampeanfald. Myndighederne blev advaret, og løjtnanten kontaktede medlemmer af Ahmeds familie og bad dem om at bringe hans medicin til Direktoratet for Kriminalundersøgelser.

Efter hans anholdelse forsvandt Ahmed med magt i otte dage, og der var ingen officielle rapporter om hans opholdssted. Hans præcise opholdssted blev aldrig bekræftet til hans familiemedlemmer, skønt de gav hans medicin til Direktoratet for Kriminalundersøgelser. Ahmeds medicinske situation fik offentlig omtale på sociale medier, og på grund af pres fra medier fik Ahmed mulighed for at ringe til sine familiemedlemmer af i et minut. Efter afslutningen af afhøringen, der varede ni dage, blev han overført til det Dry Dock afhøringscenter.

Ahmed blev dømt på fire anklager: 1) anklager fra den første sag: opstand og ulovlig forsamling, 2) anklager fra r den anden sag: fremstilling af en bombeattrap, 3) anklager fra den tredje sag: opstand, ulovlig forsamling og forsætlig brandstiftelse, 4) anklager fra den fjerde sag: opstand og ulovlig forsamling. I de fire retssager der fandt sted mellem 5. maj 2016 og 11. april 2018 blev Ahmed idømt i alt 10 år og 6 måneders fængsel. To appeller har fundet sted for den anden og den tredje sag. Hans dom blev reduceret for den anden sag til tre års fængsel, og dommen i den tredje sag blev opretholdt.

Den 8. april 2019 blev en anmodning afvist af kassationsdomstolen vedrørende den anden sag. Ahmed kunne ikke se sin advokat og havde ikke tilstrækkelig tid og hjælpemidler til at forberede sin retssag. Han fik lov til at fremlægge beviser, men løjtnanten tog ikke disse i betragtning. Ahmeds familie fik ikke lov til at forfølge hans sag ved Direktoratet for Kriminalundersøgelser, og de var kun i stand til at kontakte ham fire uger efter hans anholdelse. Ahmeds forsvarsadvokat blev endvidere forbudt at undersøge hans helbredstilstand og deltage i hans afhøring.

Ahmeds helbredstilstand forværredes alvorligt som et direkte resultat af den tortur, han blev udsat for siden sin ankomst til Direktoratet for Kriminalundersøgelser den 14. marts 2015. Ahmed blev ramt i hans ansigt og krop og blev tvunget til at udholde ydmygelser og fornærmelser. Han blev truet med elektriske stød og overfald og blev udsat for upassende og usømmeligt sprog ud over mishandling. Han havde ikke adgang til sin tidligere ordinerede medicin på trods af hans kritiske helbred og blev aldrig ført til en læge. Hans forældre rapporterede, at hans tros- og religionsfrihed blev krænket, og at tortur og mishandling blev pålagt på grund af den shiitiske trosretning som han tilhører.

Ahmed tilstod under tortur og pådrog sig blå mærker og blodpropper. Derudover på grund af torturen led han af flere epileptiske angreb. En medicinsk rapport fra den 12. maj 2015 rapporterede, at Ahmed led af epilepsi; hans medicinske tilstand blev undersøgt på en klinik uden for fængslet. En neurolog bekræftede denne sygdom i en rapport dateret den 21. juni 2019. Ahmed led stadig under epilepsi og modtog antikonvulsiva, men det blev forbudt ham at tage medicinen ordineret af lægen. På grund af denne uregelmæssighed i dosisindtagelsen steg Ahmeds krampeanfald til fire pr. dag. Han lider stadig af sløret syn, muskelspænding, træthed og smerter i hele hans krop.

Den 23. februar 2020 oplevede Ahmed sit sjette epileptiske anfald. Hans cellekammerater bad politibetjente straks føre ham til hospitalet, men de svarede ikke på deres anmodning. Det var Ahmeds cellemand, der hjalp ham, indtil hans epileptiske episode faldt, og hans tilstand var relativt stabil. Ahmeds familie er yderst bekymret over hans helbredstilstand, især da fængselsadministrationen efterlader Ahmed uden medicinsk assistance og ikke overfører ham til klinikken, når han lider af livstruende epilepsianfald.

Behandlingen af Ahmed er i strid med Bahrains internationale menneskerettighedsforpligtelser, herunder den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder (ICCPR), konventionen mod tortur og anden grusom umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf (CAT) og den internationale konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder (ICESCR).

Ahmeds Uberettiget arrestation og vilkårlig tilbageholdelse er i strid med artikel 9, 10 og 14 af ICCPR. Ahmeds sag er også i strid med artikel 12 af ICESCR, som bestemmer, at enhver har ret til at nyde den højest opnåelige standard for fysisk og mental sundhed.

 

Amerikanere for Demokrati og Menneskerettigheder i Bahrain (ADHRB) opfordrer Bahrains regering til at frigive Ahmed. Hvis der kan opretholdes alvorlige kriminelle straffe mod Ahmed, opfordrer vi til, at alle nye retssager skal gennemføres i overensstemmelse med internationale standarder for en retfærdig rettergang. Derudover opfordrer vi til en undersøgelse af Ahmeds beskyldninger om tortur med henblik på at holde gerningsmændene ansvarlige. Endelig opfordrer vi regeringen til at yde passende medicinsk behandling og medicin til Ahmed og til alle personer i fængsel og interneringscentre.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *