Ali Ahmed Fakhrawi en Mohamed Ahmed Fakhrawi
Gevangen in Bahrain

Ali Ahmed Fakhrawi en Mohamed Ahmed Fakhrawi zijn 32-jarige Bahreinse tweelingbroers. De Bahreinse autoriteiten arresteerden hen in 2015 zonder arrestatiebevel, martelden hen en veroordeelden hen tot levenslange gevangenisstraf in een oneerlijk proces. Beiden worden momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Politieagenten in burger arresteerden Ali en Mohamed op 18 september 2015 in hun huizen. De agenten hadden geen arrestatiebevel en gaven geen reden voor hun arrestatie. Na hun arrestaties hielden de autoriteiten Ali en Mohamed drie maanden lang in het Roundabout 17 Police Station vast, gedurende welke periode agenten van de Criminele Opsporingsdienst (CID) de broers ondervroegen over hun vermeende betrokkenheid bij een terroristische groepering. Toegang tot hun advocaten was de twee broers ontzegd.

CID-functionarissen hebben Ali en Mohamed tijdens hun detentie op het politiebureau aan verschillende vormen van marteling onderworpen. De agenten hebben Ali 72 dagen lang onafgebroken geboeid, in een koude kamer vastgehouden, van zijn slaap beroofd en hem verteld dat ze andere leden van zijn familie zouden arresteren en martelen als hij niet meewerkte. Wat Mohamed betreft hebben de agenten hem geblinddoekt, geslagen, en gedwongen naakt te zijn, terwijl ze zijn religie denigreren en zijn familie bedreigen.

 

De CID-agenten martelden Ali en Mohamed om een bekentenis af te dwingen. Zij schreven hun arrestatie en misbruik regelmatig toe aan hun oom, Kareem Fakhrawi, een opmerkelijke politieke gevangene die in 2011 door de autoriteiten in de Jau-gevangenis zou zijn doodgeslagen. De agenten maakten ook opmerkingen over dat ze hun oom gaan “bezoeken” terwijl ze gemarteld werden.

Op 6 juni 2016, bijna negen maanden na hun arrestatie, klaagden de Bahreinse autoriteiten Ali en Mohamed aan wegens terroristische misdrijven. Het proces vond plaats zonder dat de advocaten van de broers hen goed konden vertegenwoordigen en zonder hen voldoende tijd of mogelijkheden te geven om zich voor te bereiden. De rechtbank stond ook toe dat de aanklager hun gedwongen bekentenissen als bewijs tegen hen konden gebruiken. Op 30 oktober 2017 veroordeelde de rechtbank Mohamed en Ali tot levenslange gevangenisstraf, waarna de autoriteiten hen overbrachten naar de gevangenis van Jau.

Mohamed en Ali probeerden in hoger beroep te gaan, maar het Hof van Beroep en het Hof van Cassatie bevestigden het vonnis van de rechtbank op respectievelijk 7 maart 2018 en 6 mei 2019, waardoor ze alle mogelijke rechtsmiddelen hebben uitgeput. Zij verblijven momenteel in de gevangenis van Jau, waar de autoriteiten hen willekeurig hebben overgebracht naar isoleerkamers. Terwijl ze in een isoleercel worden vastgehouden, kan een gedetineerde slechts 30 minuten per dag buiten de cel doorbrengen. In de zaken van Mohamed en Ali hebben de autoriteiten ook hun toegang tot water beperkt en hun toegang tot goederen bij de gevangeniscommissaris afgesloten of door hun familie opgestuurd.

De agenten hebben Ali in een isoleerkamer in sectie 12 van de gevangenis van Jau geplaatst, waarin hij de enige Arabisch spreker is, waardoor zijn isolement nog wordt versterkt. Zij hebben Mohamed ook in een isoleerkamer in sectie 2 geplaatst, waar personen die veroordeeld zijn op grond van gewelddadige en/of drugsgerelateerde beschuldigingen worden vastgehouden, zodat hij door deze maatregel in gevaar kan worden gebracht.

Bahrein’s acties tegen Ali en Mohamed zijn in strijd met het internationaal recht, waaronder het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR) en het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing (CAT). Allebei zijn door Bahrein ondertekend. Bovendien heeft Bahrein de beginselen van het internationaal recht geschonden die zijn neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Door de broers aan marteling te onderwerpen, heeft Bahrein Ali en Mohamed’s recht op vrijwaring van marteling geschonden, zoals vastgelegd in het IVBPR, CAT en UDHR. Verder heeft Bahrein, door hun adequate rechtsbijstand te ontzeggen en gebruik te maken van hun gedwongen bekentenissen tegen hen, het recht van Mohamed en Ali op een eerlijk proces, zoals vastgelegd in het IVBPR en de UDHR, geschonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *