Husain Ali Barbar
Gevangen in Bahrain

Husain Ali Barbar is een 23-jarige Bahreinse student die op 18-jarige leeftijd werd gearresteerd, willekeurig werd vastgehouden, gemarteld en afgewezen door gevangenispersoneel. Husain zit momenteel gevangen in de gevangenis van Jau.

Op 29 september 2014, rond middernacht, hebben ambtenaren van het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de oproerpolitie, de veiligheidspolitie en ambtenaren van de Criminele Opsporingsdienst (CID), Husain’s huis ingevallen en hem gearresteerd zonder een arrestatiebevel of een reden. Ambtenaren brachten Husain naar de CID waar hij vijf dagen lang werd gemarteld in een poging om een bekentenis af te dwingen, die hij echter weigerde af te leggen.

De ambtenaren hebben Husain overgeplaatst naar het Openbaar Ministerie (OPP) en hem in het begin van oktober 2014 van brandstichting beschuldigd. Maar omdat Husain opnieuw de beschuldigingen ontkende, hebben de autoriteiten hem teruggestuurd naar de CID. Bij de CID werd hij opnieuw gemarteld. Ambtenaren besproeiden hem met koud water en hingen hem aan de polsen van een plafondventilator. Husain blijft last hebben van geheugenverlies, terugkerende hoofdpijn, flauwvallen, en rugpijn door de marteling. Na nog eens vijf dagen van marteling, bekende Husain eindelijk onder dwang. De agenten hebben Husain naar de gevangenis van Jau overgebracht. Later werd hij beschuldigd van vernietiging van overheidseigendommen in verband met de gebeurtenissen van maart 2015, toen een klein aantal gevangenen in de Jau-gevangenis de bewakers in een deel van de gevangenis overmeesterden na een woordenwisseling tijdens familiebezoek.

Op 23 november 2015 veroordeelde een Bahreinse rechtbank Husain voor brandstichting. Op 25 januari 2016 werd hij veroordeeld op beschuldiging van vernietiging van overheidseigendom. Hij werd veroordeeld tot een gecombineerde gevangenisstraf van 15,5 jaar. Tijdens de rechtszaken gebruikte het hof de bekentenis van Husain, afgedwongen onder marteling, als bewijs om hem te veroordelen.

Op 3 juli 2019, rond 2.00 uur ’s nachts, verwijderen de bewakers Husain uit zijn kamer, brachten hem naar eenzame opsluiting, en sloegen en boeiden. Zijn handen en benen werden vier dagen lang vastgebonden aan een metalen bedbodem, terwijl twee agenten hem martelden. Drie dagen lang weigerde de politie hem voedsel te geven en ontzegde hem de toegang tot de badkamer. Toen de politie hem te eten gaf, bleven ze hem boeien, bespotten, beledigen en lastigvallen. Hoewel hij niet zeker weet waarom hij werd geslagen en naar eenzame opsluiting werd gebracht, denkt hij dat het een straf zou kunnen zijn voor het per ongeluk beschadigen van een gevangenistelefoon de dag ervoor.

Op 9 juli 2019, dezelfde dag dat de nationale mensenrechtenorganisatie (NIHR) een tournee door de gevangenis maakte, verwijderde de administratie Husain uit de isoleercel. Toen NIHR-medewerkers Husain ondervroegen over de pijn die hij voelde door de marteling die hij leed, weigerde Husain om het even wat te zeggen uit angst dat hij als straf terug zou worden geleid naar eenzame opsluiting.

Op 8 september 2019, nadat hij is flauwgevallen, wordt hij door de politie overgeplaatst naar de gevangeniskliniek. Na de behandeling wordt hij overgebracht naar het “isolatiegebouw” van de gevangenis van Jau, waar hij door de politie wordt mishandeld, uitgelokt en belachelijk gemaakt. Sinds zijn overplaatsing naar dit gebouw heeft Husain geen verdere behandeling meer gekregen, hoewel hij nog steeds vaak last heeft van stuiptrekkingen en flauwvallen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *