Mohamed Ahmed Isa
Gevangen in Bahrain

Mohamed Ahmed Isa, 25 jaar oud, werd tussen 2016 en 2018 van Bahreinse autoriteiten gearresteerd en gemarteld, onderworpen aan een oneerlijk proces en veroordeeld op politieke gronden. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Op 13 mei 2016 arresteerden geüniformeerde politie- en burgerwachters Mohamed zonder bevelschrift tijdens een inval in zijn huis. De autoriteiten hebben Mohamed voor een periode van zes dagen onder dwang verhoord, waarbij hij werd overgebracht tussen de directie van het strafrechtelijk onderzoek (CID), de gevangenis van Jau, en het politiebureau van al-Hadd. Uiteindelijk werd hij overgebracht en vastgehouden in het Dry Dock Detention Center.

Tijdens de ondervraging van Mohamed hebben autoriteiten, die zich zelf als National Security Agency (NSA) agenten identificeerden, hem gemarteld om een bekentenis en informatie over social media accounts af te dwingen. Martelmethoden waren onder andere het ontdoen van zijn kleren, mishandelingen en bedreigingen. Ambtenaren hielden hem ook in zijn cel in de vrieskou tot hij het bewustzijn verloor, en besproeide hem met koud water. Als gevolg daarvan kreeg Mohamed een beslaglegging in verband met zijn sikkelcelanemie en werd overgebracht naar het AlQalaa-ziekenhuis van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanwege de ernst van zijn toestand werd hij overgeplaatst naar het Salmaniya Medical Complex. Mohamed’s bekentenis, gedwongen onder marteling, werd tegen hem gebruikt tijdens het proces, naast bekentenissen die van zijn medegedaagden afgedwongen werden.

De openbare aanklager heeft Mohamed in twee verschillende zaken aangeklaagd: een incident op 20 februari 2016 bij de militaire basis van Sitra, waarvoor hij werd beschuldigd van onwettige montage en verstoring, brandstichting en aanplant van een gesimuleerd explosief, bezit van brandbare containers en het filmen en verspreiden van het incident via YouTube; en een incident op 27 februari 2016 op een weg op het industrieterrein van Sitra, waar Mohamed werd aangeklaagd voor onwettige montage en verstoring, het verbranden van banden, het bezit van brandbare containers, en het filmen en verspreiden van het incident via YouTube. Op 5 januari 2017 werd Mohamed veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor de eerste zaak en op 27 februari 2017 tot vijf jaar gevangenisstraf voor de tweede zaak. Beide vonnissen werden op 27 september 2018 bevestigd. Een beroep bij het Hof van Cassatie is nog niet gepland.

De Bahreinse autoriteiten hebben Mohamed ook verhinderd een verdediging voor te bereiden of een advocaat te raadplegen. De eerste keer dat Mohamed om een ontmoeting met zijn advocaat vroeg, werd hij door de autoriteiten gemarteld, dus heeft hij het verzoek niet herhaald. De autoriteiten hebben hem ook geen snelle procesvoering toegestaan en hem verboden zich voor te bereiden en te verdedigen tijdens het proces. Vanwege zijn toestand blijft de gezondheid van Mohamed ook ernstig in gevaar, omdat het onwaarschijnlijk is dat de autoriteiten in zijn behoeften zullen voorzien, met inbegrip van medische afspraken indien nodig, geneesmiddelen, warme kleding, warm water om in te baden en speciale maaltijden op regelmatige basis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *