Mohamed Ebrahim Husain
Gevangen in Bahrain

Mohamed Ebrahim Husain is een 24-jarige Bahreinse die voor een particuliere onderneming bewaker was. De Bahreinse autoriteiten hebben hem herhaaldelijk gearresteerd, bedreigd, gemarteld en in een oneerlijk proces veroordeeld. Hij blijft in de gevangenis van Jau, waar de autoriteiten zijn medische behoeften hebben genegeerd.

Mohamed werd op 13 maart 2011 voor het eerst gearresteerd door agenten in burger en beschuldigd van het in brand steken van een tent tijdens demonstraties en protesten. Hij werd bij verstek veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en op 13 februari 2012 vrijgelaten. Zijn tweede arrestatie op 26 november 2012 werd ook uitgevoerd door agenten in burger, na een inval in zijn huis. Mohamed werd beschuldigd van een aanval op het Sitra politiebureau. De gearresteerde agenten slaan Mohamed, met name op het hoofd, en onderwerpen hem voor een week aan incommunicado-detentie. Mohamed meldt dat hij gedurende die tijd gemarteld en zwaar geslagen werd. Mohamed weigert deel te nemen aan de gerechtelijke procedure, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in het rechtssysteem. Bij bij verstek werd hij tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn advocaat is ook niet op de hoogte gesteld van de gerechtelijke procedure en heeft deze niet bijgewoond. Hij werd op 11 mei 2015 vrijgelaten.

Op 2 oktober 2017 kreeg Mohamed een gebroken schedel en nek, talrijke verwondingen aan het lichaam en raakte in coma als gevolg van een verkeersongeval. Drie dagen nadat Mohamed na zijn auto-ongeluk in het ziekenhuis was opgenomen, kwamen Bahreinse officieren in uniform en andere burgerkleding hem arresteren, zonder reden op te geven, maar toen zij Mohamed in een coma vonden, vertrokken de officieren weer. Ongeveer een week later werd Mohamed uit het ziekenhuis ontslagen en hij kon naar huis terugkeren. Zijn toestand bleef kritiek en hij had regelmatige zorg en aandacht nodig, vooral vanwege zijn slechte cognitieve vermogens. Dit hield hem af van het verlaten van hun huis. Kort nadat Mohamed naar huis was teruggekeerd, kwamen de agenten hem verhoren. Ondanks zijn toestand, ondervroegen de agenten hem thuis en probeerden hem onder druk te zetten om als informant te werken. De officieren hebben Mohamed toen niet geïnformeerd of er een strafrechtelijke vervolging tegen hem bestond.

Ongeveer een maand later, terwijl Mohamed naar Saoedi-Arabië reisde, werd hij op de oprijlaan van koning Fahd gearresteerd door de strijdkrachten in burger. Hij werd ongeveer vier uur vastgehouden en verhoord. De agenten vroegen Mohamed opnieuw om als informant te werken en hij weigerde. Toen hij terugkeerde naar huis begon hij telefoontjes en dreigementen te ontvangen dat de autoriteiten hem zouden opsluiten en aanklagen als hij niet meewerkte.

Op 20 maart 2018 hebben ambtenaren in burger, functionarissen van het Nationaal Veiligheidsagentschap (NSA) en functionarissen van het commando van de speciale veiligheidstroepen Mohamed in het dorp Wadyan in een veiligheidsoperatie gearresteerd. De ambtenaren hebben geen gerechtelijk bevel of enig ander officieel document overgelegd, noch hebben zij de reden vermeld. De agenten verdwenen Mohamed gedurende vijf dagen in de Recherchecommissie (CID), waarbij CID-agenten Mohamed ondervroegen, martelden en beschuldigden hem van betrokkenheid bij een autobomaanslag in de omgeving van Sitra. Ze hebben hem onderworpen aan fysieke slagen en elektrische schokken om hem te dwingen te bekennen. Hij werd ook vernederend behandeld. Op 27 maart 2018 wordt Mohamed overgebracht naar de gevangenis van Jau.

Mohamed kan zijn medische behandeling voor zijn verwondingen door het auto-ongeluk niet voortzetten, ondanks dat zijn advocaat hem de nodige medische rapporten heeft verstrekt. Bovendien verergerde de marteling door de Bahreinse autoriteiten zijn verwondingen, wat resulteerde in concentratieproblemen, hoofdpijn en rugpijn. Op 10 september 2018 werd Mohamed overgebracht naar het militaire hospitaal van de Bahreinse strijdkrachten. Hij had gevraagd om naar het ziekenhuis te worden gebracht sinds hij voor het eerst naar de gevangenis werd gebracht, bijna zes maanden eerder. In het ziekenhuis kreeg hij alleen pijnstillers, en werd naar het Salmaniya Medical Complex voor wervelkolomchirurgie verwezen, wat nog niet is gebeurd.

Op 29 november 2018 werd Mohamed veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het ontvluchten van het land in verband met zijn reis naar Saoedi-Arabië, hoewel hij op dat moment niet op de hoogte was van een aanklacht tegen hem. Op 25 februari 2019 heeft het Hof van Beroep het arrest bevestigd. Bovendien werd Mohamed op een onbekende datum veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf in geval van een auto-ontploffing, hoewel er geen bewijs tegen hem was, met uitzondering van de bekentenis van een minderjarige die door marteling werd gedwongen. Noch hij, noch zijn advocaat werden op de hoogte gebracht van deze zaak en hij werd bij verstek veroordeeld. Op 25 december 2018 is de straf van tien jaar in hoger beroep teruggebracht tot zeven jaar. Op 27 december 2018 werd Mohamed veroordeeld tot nog eens zeven jaar gevangenisstraf en gedenationaliseerd op beschuldiging van lidmaatschap van de “14 februari Coalitie” (een informele en vooral online groep die door de Bahreinse regering als terrorist is aangewezen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *