Sayed Hashem Alaw
Gevangen in Bahrain

Sayed Hashem Alawi is een 22-jarige student aan de Universiteit van Bahrein. Hij werd gearresteerd en gemarteld door de autoriteiten en onderworpen aan een oneerlijk proces. Sayed was de eerste gedaagde van de 14 in de “14 Februari Coalitie”, verwijzend naar een grotendeels informele online groep die de Bahreinse overheid als terroristenorganisatie heeft aangewezen. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Op 17 mei 2017 werd Sayed Hashem opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen op beschuldiging van illegale assemblage en productie van explosieven. Sayed Hasjem verscheen niet en werd door de autoriteiten gezocht. Op 26 februari 2018 werd hij in een andere zaak door oproerpolitieagenten, van wie sommigen maskers droegen, samen met twee anderen in het huis van een familielid gearresteerd. Zij werden gearresteerd zonder arrestatiebevel en kregen geen reden voor hun arrestatie. Volgens sommmige rapporten waren ook voertuigen van de nationale veiligheidsdienst (NSA) aanwezig.

De agenten namen Sayed Hashem mee naar het Directoraat Crimineel Onderzoek (CID), waar hij een week lang verdween en twee weken lang werd ondervraagd, waarbij hij werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Zijn advocaat mocht de verhoorsessies niet bijwonen. Gedurende de hele verhoorperiode hebben de agenten hem geblinddoekt en geboeid, waarbij ze hem over zijn hele lichaam hebben geslagen. Bovendien werd hij gedwongen met geblinddoekte ogen een valse bekentenis te ondertekenen, die later tijdens het proces tegen hem werd gebruikt. Als gevolg van de marteling waaraan hij werd onderworpen, lijdt Hasjem aan rugpijn en een wond in zijn mond. De arresterende autoriteiten ontkenden het verzoek van Sayed Hashem om een dokter te bezoeken.

Twee weken na zijn arrestatie werd Sayed naar het Openbaar Ministerie gebracht, waarna hij werd overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre. Hasjem werd niet snel voor de rechter gebracht en kreeg in deze periode geen toegang tot zijn advocaat, waardoor hij zich niet goed kon voorbereiden op zijn proces.

Hasjem werd ervan beschuldigd zich aan te sluiten bij de coalitie van 14 februari, een voortvluchtige (een van de personen die met hem werden gearresteerd) te verbergen, een brandende auto te filmen, een terroristische groepering op te richten en te financieren, en spionage. Op 27 juli 2018 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het filmen van de brandende auto, op 30 september 2018 tot drie jaar voor het verbergen van een voortvluchtige en op 27 december 2018 tot levenslange gevangenisstraf en intrekking van zijn staatsburgerschap op beschuldiging lid “14 februari 2010”. In hoger beroep werden de veroordeling voor de eerste en de tweede aanklacht bevestigd en het beroep voor de derde aanklacht is gepland voor 21 april 2019.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *