Sayed Mohamed Alawi
Gevangen in Bahrain

Sayed Mohamed Alawi is een 14-jarige jongen die willekeurig wordt vastgehouden in het Bahreinse jeugdgevangeniscentrum. De Bahreinse autoriteiten hielden hem urenlang in eenzame opsluiting en ontzegden hem een eerlijk proces, waarbij hij tot een jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens deelname aan een vreedzaam protest.

Op 12 november 2018 nam de Bahreinse politie contact op met de vader van Sayed Mohamed en eiste, zonder uitleg, dat hij zijn 14-jarige zoon de volgende dag naar het Openbaar Ministerie zou brengen. De volgende dag ging Sayed Mohamed met zijn vader naar de OPP in Manama, waar de politie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken Sayed Mohamed arresteerde en zijn vader op de hoogte bracht van zijn overplaatsing naar het Youth Care Centre in Isa Town. Op die dag beschuldigde de regering Sayed Mohamed van illegale vergadering, rellen en bezit van molotovcocktails.

De politie bracht Sayed Mohamed van de OPP naar het politiebureau Al-Maarid en verhoorde hem twee uur lang zonder advocaat. Uit angst bekende Sayed Mohamed zijn deelname aan een illegale vergadering, maar ontkende de andere aanklachten. De politie bracht hem over naar het Isa Town Juvenile Care Centre, waar hij drie dagen in een isoleercel werd vastgehouden. Uiteindelijk lieten ze Sayed Mohamed zijn familie bellen, maar ze mochten hem pas een week na hun arrestatie bezoeken.

De politie hield Sayed Mohamed meer dan een maand vast en verlengde zijn detentie elke week. De Bahreinse regering heeft hem in drie juridische sessies berecht. Terwijl zijn advocaat aanwezig was op de eerste twee zittingen, war niemand op de derde en laatste zitting van het vonnis aanwezig. Bovendien heeft Sayed Mohamed zijn advocaat nog nooit buiten de rechtszaal ontmoet.

Op 6 januari 2019 veroordeelde de rechtbank Sayed Mohamed wegens illegale vergadering tot zes maanden in het Isa Town Youth Care Centre, met de mogelijkheid van nog eens zes maanden, afhankelijk van het feit of hij een verklaring van goed gedrag ontvangt. Na zijn veroordeling vroegen de ouders van Sayed Mohamed’s een politieagent hoe ze in beroep konden gaan tegen de veroordeling, maar de agent ontmoedigde hen actief om dit te doen en noemde een beroep “zinloos” en zei dat Mohamed in het Jeugdzorgcentrum verblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *