Sheikh Abdulhadi AlMakhdour
Gevangen in Bahrain

Sheikh Abdulhadi AlMakhdour, lid van de “Bahrein 13”-groep, is een bekende sjiitische geestelijke en activist, verbonden aan oppositiepartijen. In 2010 werd AlMakhdour officieel lid van de politieke oppositie en werd gearresteerd voor dit gebaar. Tijdens zijn gevangenschap hebben de autoriteiten zijn familie verhinderd vragen te stellen over marteling, beschuldigingen, gerechtelijke procedures of andere relevante informatie over zijn zaak of die van andere gedetineerden. Bovendien was het hem verboden publiek te gaan.

Sheikh Abdulhadi Al-Makhdour werd op 17 maart 2011 gearresteerd na deelname aan protesten voor de democratie in Manama en in eenzame opsluiting in gevangenschap gehouden. Tijdens zijn gevangenschap werd hij geslagen en ernstig mishandeld. Agenten verhinderden hem om te bidden en ontzegden hem de mogelijkheid om zich gedurende tien opeenvolgende dagen te wassen. Hij mocht geen contact opnemen met zijn familie of zijn advocaat. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van onder meer “pogingen om de regering omver te werpen” met andere leden van de “Bahrein 13”-groep. De straf werd door een militaire rechtbank uitgesproken.

Sheikh AlMakhdour wordt momenteel vastgehouden in de Al Grain-gevangenis, waar hij nog steeds wordt geslagen en gemarteld. Zijn laatste beroep werd in januari 2013 verworpen. Sindsdien heeft de gevangenis de gezamenlijke bezoeken aan de gevangenis sterk beperkt, waardoor AlMakhdour zijn neefje, die in dezelfde gevangenis wordt vastgehouden, niet meer kon zien. In 2013 is AlMakhdour in hongerstaking gegaan uit protest tegen het verbod op gezamenlijke bezoeken en frequente mishandeling. De hongerstaking vond plaats op hetzelfde moment als die van Abdulhadi AlKhawaja en Dr. Singace, twee andere leden van de “Bahrein 13”-groep.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *