Husain Ali Muhana
Gevangen in Bahrain

Husain Ali Muhana is een 23-jarige Bahreinse student die in 2017 zonder arrestatiebevel in het huis van zijn vriend werd gearresteerd door agenten van de Bahreinse Criminele Opsporingsdienst (CID) en andere functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI). Hij werd vervolgens gemarteld en in een oneerlijk proces veroordeeld. Momenteel zit hij in de gevangenis van Jau.

Voor zijn arrestatie werd Husain al jarenlang door Bahreinse ambtenaars lastiggevallen. Terwijl hij in het buitenland een oogoperatie onderging, vielen IADC-agenten het huis van zijn familie binnen en doorzochten hun computers. Vier maanden nadat Husain naar Bahrein was teruggekeerd, kwamen de ambtenaars opnieuw, maar Husain was toen niet aanwezig. De agenten dienden geen gerechtelijk bevel in en gaven geen reden voor de inval, maar ze vertelden Husain’s ouders dat hij zich moest melden. Nadat hij hiervan had vernomen, verborg Husain zich een jaar lang, waarbij de huizen van familieleden doorzocht werden.

Op 14 december 2017 omsingelden agenten van het Special Security Forces Command (SSFC) van het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met CID-officieren, de stad Bilad Al Qadeem. Zij hadden Husain achtervolgd en arresteerden hem in het huis van zijn vriend. De agenten gaven geen reden voor zijn arrestatie.

De agenten brachten Husain naar de CID, waar hij 40 dagen werd vastgehouden. Terwijl hij in de CID was, beledigden, sloegen en martelden de agenten Husain en dwongen hem tot het bekennen van misdaden die hij niet had begaan. Zijn advocaat mocht niet aanwezig zijn bij de verhoren.

De Bahreinse autoriteiten beschuldigden Husain van het aanzetten tot moord, evenals van meerdere andere misdaden, en van het ontwijken van arrestatie. Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en intrekking van zijn Bahreinse staatsburgerschap, die in hoger beroep werd teruggebracht tot vijf jaar. Husain werd op 22 januari 2018 overgebracht naar de gevangenis van Jau. Husain leed ook aan een aantal geweerkogelwonden in zijn voeten en knieën, en kon niet naar een dokter gaan, hoewel hij hierom had verzocht toen hij naar de gevangenis van Jau werd overgebracht, een maand na zijn arrestatie. Op 26 september 2018 veroordeelde de rechtbank hem tot een jaar gevangenisstraf voor zijn ontsnapping uit de gevangenis. Beide processen waren gebaseerd op bekentenissen die hij onder dwang en zonder enig bewijs heeft afgelegd.

Op 16 april 2019 werd Husain veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, intrekking van zijn Bahreinse staatsburgerschap en een boete van 100.000 dinar in een massaproces samen met 168 andere verdachten in de “Bahreinse Hezbollah”-zaak. Hij was een van de 69 mensen die tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Het vonnis van Husain werd op 30 juni 2019 bevestigd, maar zijn nationaliteit werd op 20 april 2019 bij koninklijk besluit hersteld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *