Isa Jaafar AlAbd
Gevangen in Bahrain

Isa Jaafar AlAbd is een 24-jarige Bahreinse voormalige werknemer van de K & K Food Company. Hij is meerdere malen gearresteerd, tijdens wie hij van de autoriteiten geslagen werd, en heeft tijdens zijn detentie geen medische verzorging gekregen. Isa heeft sinds zijn geboorte last van een hartaandoening en heeft als gevolg daarvan talrijke operaties ondergaan, en zijn toestand is tijdens zijn detentie verslechterd. Hij wacht momenteel op zijn meest recente tenlastelegging en wordt vastgehouden in het Dry Dock Detention Centre.

 

Isa werd voor het eerst gearresteerd op 3 september 2017 tijdens een demonstratie. Hij werd veroordeeld op beschuldiging van onwettige vergadering en zat een jaar in de gevangenis. Op 14 december 2018, enkele maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis, werd hij opnieuw zonder arrestatiebevel of ander reden gearresteerd. Op dat moment was Isa op de internationale luchthaven van Bahrein, om naar het buitenland te gaan voor zijn volgende hartoperatie.

Op de luchthaven vertelden ambtenaren Isa dat er documenten in zijn paspoort ontbraken en vroeg hem naar het kantoor te gaan om wat papierwerk in te vullen. Op kantoor arresteerden agenten Isa en brachten hem naar de rechercheafdeling (CID). Hij werd in eenzame opsluiting gehouden tot 3:00 uur ’s nachts, toen de ambtenaren hem toestonden te bellen. Hij mocht de week erna met niemand contact opnemen.

Tijdens ondervraging in de CID werd Isa geblinddoekt, geboeid, en bedreigd om een bekentenis te dwingen. De agenten sloegen hem ook, dreigden hem op te hangen, of hem elektrische schokken te geven. De agenten bleven hem slaan tot ze bevestigden dat hij daadwerkelijk een hartoperatie had ondergaan. Hoewel Isa de aanklacht tegen hem ontkende, tekende hij vanwege de mishandelingen en bedreigingen tegen zijn leven een bekentenis, hoewel het niet duidelijk is of die bekentenis zal worden gebruikt zodra het proces begint. Isa mocht geen advocaat bij het verhoor aanwezig hebben.

Hoewel de agenten zich realiseerden dat Isa hartaandoeningen had, kreeg hij gedurende de eerste zes maanden van de gevangenisstraf geen medische zorg. Uiteindelijk werd hij op 16 juli 2019 naar een dokter gebracht nadat zijn gezondheidstoestand was verslechterd. Zijn meest recente operatie voor zijn arrestatie was op 30 juli 2018, maar de operatie mislukte en zijn hartproblemen kwamen terug. Zijn volgende operatie is nog niet voltooid als gevolg van zijn arrestatie, en Isa’s gezondheidstoestand wordt momenteel gecontroleerd in het Salmaniya Medical Complex.

Gedurende de tien maanden dat hij is opgesloten, is Isa ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan de publicatie van politieke pamfletten en geld te hebben uitgedeeld aan plaatsen waar illegale vergaderingen worden gehouden, naast andere onbekende aanklachten. Het Openbaar Ministerie blijft de detentieperiode met 15 of 30 dagen verlengen. Bovendien, de handelingen die hij wordt beschuldigd gebeurden in het begin van 2017, maar tijdens deze periode onderging Isa twee hartcatheterisaties en een open-hartoperatie, waardoor hij effectief uitgeschakeld was.

Dit bewijs is genegeerd door het Openbaar Ministerie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *