Ahmed Hasan Kadhem
Gevangen in Bahrain

Ahmed Hasan Kadhem is een 27-jarige Bahreinse burger. Sinds willekeurige detenties in 2015 en 2016 hebben Bahreinse autoriteiten Ahmed gemarteld, mishandeld, en in een oneerlijk proces tot meerdere jaren gevangenis veroordeeld. Momenteel zit Ahmed in de gevangenis van Jau.

Op 14 juni 2015 hebben agenten van de Recherchecommissie Ahmed zonder bevelschrift bij hem thuis gearresteerd. De agenten brachten Ahmed over naar de Recherchecommissie, waar hij twee dagen lang werd vastgehouden. Tijdens zijn arrestatie hebben de agenten Ahmed herhaaldelijk geslagen en geschopt tot hij zijn misdaden bekend heeft. Ze dreigden hem ook met elektrische schoks als hij niet zou bekennen. Na twee dagen werd Ahmed overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre, waar hij zes maanden werd vastgehouden op beschuldiging van brandstichting, vandalisme, deelname aan een illegale vergadering en de productie en het bezit van molotovcocktails. In het droogdok werd Ahmed mishandeld, met inbegrip van beperkingen op zijn telefoongesprekken en bezoekprivileges. Toen Ahmed toegang had tot zijn familie, mochten ze maar 30 minuten samen zijn, en er was een barrière die hen scheidde.

Op 20 oktober 2015 werd Ahmed voor 200 Bahrainse dinars op borgtocht vrijgelaten in afwachting van de voortzetting van zijn proces. Op 26 april 2016 veroordeelde het Vierde Hooggerechtshof Ahmed tot vijf jaar gevangenisstraf, die op 19 februari 2019 in hoger beroep werd teruggebracht tot drie jaar. Ahmed was niet aanwezig in de rechtbank tijdens de veroordeling, maar zijn advocaat informeerde hem over de uitkomst. Na het nieuws van zijn veroordeling is Ahmed ondergedoken.

Daarna werd Ahmed’s huis regelmatig overvallen door veiligheidstroepen op zoek naar hem. Op 29 juli 2017 vielen de agenten in burger die verbonden zijn aan de Recherchecommissie en het Commando van de Speciale Veiligheidsmacht het huis binnen terwijl Ahmed aanwezig was. Zij arresteerden hem en brachten hem over naar de Recherchecommissie. Daar kon hij zijn familie een paar minuten bellen om hen op de hoogte te stellen van zijn locatie. Na twee dagen lieten de agenten Ahmed weten dat ze hem hadden gearresteerd om zijn straf uit te zitten, en brachten hem naar de gevangenis van Jau.

Op 29 augustus 2018 werd Ahmed zonder advocaat naar het Openbaar Ministerie gebracht en verhoord over zijn vermeende verbondenheid met een groep die de autoriteiten de “Hezbollah van Bahrein” noemen. Dezelfde dag beschuldigden ambtenaren hem ervan lid te zijn van deze groep – beschuldigingen die Ahmed allemaal ontkende. Maar hun advocaat en hij hadden niet genoeg tijd om een verdediging voor te bereiden, omdat het proces al was begonnen. Tijdens het hele proces had Ahmed geen toegang tot de rechtbank, omdat agenten hem ontzegden de bus die hem van de gevangenis naar rechtzaal bracht te verlaten. Op 16 april 2019 veroordeelde het Vierde Hooggerechtshof Ahmed tot zeven jaar gevangenisstraf en trok ziijn nationaliteit in op reden van hun vermeendelijke lidmaatschap van de Hezbollah van Bahrein. Op 21 april 2019 was Ahmed één van de 551 personen van wie in koninklijke orde de nationaliteit werd hersteld. Op 30 juni 2019 werd zijn zevenjarige straf in hoger beroep bevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *