Habib Hasan Yusuf
Gevangen in Bahrain

Habib Hasan Yusuf is een 40-jarige Bahreinse burger. De Bahreinse autoriteiten arresteerden hem in 2017 zonder bevelschrift, martelden hem om een valse bekentenis af te dwingen en onderwierpen hem aan een oneerlijk proces. Hij zit momenteel gevangen in de gevangenis van Jau.

Op 6 juni 2017 werd Habib zonder bevelschrift in een hinderlaag gelokt en gearresteerd toen hij in West Eker voedsel voor zijn familie kocht. Habib kwam er later achter dat een vriend hem had betrokken bij een strafzaak en dat hij door de politie werd gezocht en bekeken voor zijn arrestatie.

Na zijn arrestatie hielden de autoriteiten Habib geïsoleerd en ondervroegen hem 25 dagen zonder de aanwezigheid van een advocaat. Ambtenaren van de Recherchecommissie (CID) beschuldigden Habib aanvankelijk van het verbergen van informatie over voortvluchtigen, maar brachten vervolgens drie extra aanklachten tegen hem in.

CID-agenten hebben Habib gemarteld en beledigd tijdens zijn verhoor in het CID-gebouw. De officieren sloegen hem en dwongen hem om voor langere tijd, soms tot enkele dagen, op te staan. Ze vertelden Habib ook dat ze hem niet zouden vrijlaten en dat ze hem, toen de rechtbank hem voor een misdaad veroordeelde, opnieuw zouden aanklagen met nieuwe aanklachten om zijn straffen te verzamelen. De marteling die Habib doorstond, veroorzaakte een aanzienlijk gewichtsverlies en bracht hem ertoe een valse bekentenis te ondertekenen, die hij probeerde in te trekken toen hij voor de rechter werd gebracht. Habib gelooft dat de autoriteiten hem mede vanwege zijn sjiitische geloof gemarteld hebben.

14 dagen na zijn verhoor in CID-bewaring gaf het Openbaar Ministerie (OPP) de CID opdracht Habib vrij te laten, maar de CID weigerde dit te doen en een officier vertelde Habib dat hij voor het leven in de gevangenis zou worden gehouden. Onmiddellijk daarna werd hij aangeklaagd voor de drie bijkomende misdaden.

Na de verhoorperiode hebben de autoriteiten Habib overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre. Habib had geen toegang tot zijn advocaat en de autoriteiten weigerden hem zijn eigen verdediging te voeren of het tegen hem voorgelegde bewijsmateriaal aan te vechten. De rechtbank gaf ook zijn bekentenis toe als bewijs tegen hem tijdens het proces, ondanks Habib’s terugtrekking en protesten dat het onder dwang was gedaan.

Op 19 februari 2019 veroordeelde de rechtbank Habib tot 25 jaar gevangenisstraf en ontnam hem zijn nationaliteit. Habib wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau. Zijn nationaliteit werd vervolgens op 20 april 2019 bij koninklijk besluit heringevoerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *