Isa Ebrahim Hasan
Gevangen in Bahrain

Isa Ebrahim Hasan is een 28-jarige Bahreinse burger. Sinds zijn willekeurige arrestatie en detentie in 2015 hebben de Bahreinse autoriteiten hem gemarteld en tijdelijk gedwongen verdwijnt, en hij is het slachtoffer geworden van een oneerlijk proces. Hij zit momenteel in de gevangenis van Jau.

Op 3 november 2015 omsingelden gemaskerde mannen van het commando van de speciale veiligheidstroepen (SSFC) de werkplek van Isa en arresteerden hem. De ambtenaren van de SSFC noemden geen reden voor zijn arrestatie, noch hebben zij een arrestatiebevel uitgevaardigd. Toen Isa eenmaal in de auto zat, begonnen de agenten hem te martelen en brachten hem vervolgens naar de Recherchecommissie (CID). De Bahreinse autoriteiten verdwenen Isa voor in totaal 28 dagen na zijn arrestatie.

Tijdens zijn verdwijning hebben agenten van de Nationale Veiligheidsdienst (NSA) Isa gemarteld door hem de slaap te ontzeggen, hem aan elektrische schokken te onderwerpen, hem te dwingen lang te blijven staan, hem van zijn kleren te ontdoen en koud water over hem heen te gieten voordat hij in een koude kamer wordt geplaatst, en hem vierentwintig uur lang geblinddoekt en geboeid te houden om hem te dwingen een bekentenis te ondertekenen, die hij uiteindelijk in drie verschillende gevallen heeft getekend. Bovendien beweert Isa dat hij door NSA-ambtenaren is mishandeld vanwege zijn religie en ras. Als gevolg van deze marteling ontwikkelde Isa uitgebreide rug- en lichaamspijn, maar er werd geen behandeling door de autoriteiten gegeven. Er zijn klachten ingediend bij de ombudsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nationaal Instituut voor de rechten van de mens over Isa, maar beide verzoeken zijn genegeerd. Op 1 december 2015 werd Isa overgeplaatst naar het detentiecentrum van het Droogdok.

Isa werd ervan beschuldigd een groep te vormen die naar verluidt wapens bezit, zich aan te sluiten bij een terroristische groepering genaamd “Zulfiqar Brigades”, en een terroristische groepering namens “Bahreinse Hezbollah” te vormen. Voorafgaand aan zijn proces, kond Isa zich niet goed voorbereiden op zijn verdediging, omdat de autoriteiten hem de toegang tot zijn advocaat ontzegden. Tussen april 2017 en april 2019 heeft het Vierde Hooggerechtshof Isa in drie afzonderlijke zaken veroordeeld. Op 25 april 2017 werd Isa veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het vormen van een groep die beschuldigd werd van het bezit van wapens en overgebracht naar de gevangenis van Jau. Op 15 mei 2018 werd Isa ervan beschuldigd zich aan te sluiten bij de “Zulfiqar Brigades” en veroordeeld tot nog eens acht jaar gevangenisstraf en de intrekking van zijn Bahreinse staatsburgerschap, dat vervolgens op 20 april 2019 bij koninklijk besluit, samen met 550 anderen, werd heringevoerd. Op 16 april 2019 werd Isa veroordeeld tot nog eens zeven jaar gevangenisstraf voor het vormen van een terroristische groepering genaamd “Bahreinse Hezbollah”. Isa ging in beroep tegen de laatste twee aanklachten, maar die werden bevestigd.

Isa blijft in de gevangenis van Jau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *