Abdulla Jaafar Yusuf
Gevangen in Bahrein

Abdulla Jaafar Yusuf is een 14-jarige Bahreinse burger. De Bahreinse autoriteiten arresteerden hem in 2018 zonder arrestatiebevel in een religieuze vergadering, verhoorden hem zonder dat een advocaat aanwezig was en onderwierpen hem aan een oneerlijk proces. Hij zit momenteel opgesloten in het Juvenile Care Centre.

Op 22 september 2018 woonde Abdulla een Diah-processie bij ter herdenking van de heilige sjiitische dag van Ashura. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) verspreidden de vergadering, arresteerden Abdulla en brachten hem naar het politiebureau van Khamis. De agenten ondervroegen Abdulla zonder advocaat gedurende ongeveer 30 minuten en beschuldigden Abdulla vervolgens van deelname aan een illegale vergadering, rellen en gevaar voor het wegvervoer. De politie belde Abdulla’s vader en vroeg hem om hem mee naar huis te nemen. Alvorens met Abdulla te vertrekken, moest Abdulla’s vader een belofte ondertekenen om hem terug te brengen naar het station.

Op 29 september riepen de autoriteiten van het politiebureau van Khamis Abdulla en zijn vader op. Eenmaal op het bureau verhoorden de agenten Abdulla van 8.00 tot 13.00 uur zonder de aanwezigheid van een advocaat. De officieren verhoorden Abdulla over de processie, waarvan Abdulla toegaf dat hij eraan had deelgenomen, maar ontkende dat er een rel was geweest. Zijn vader, die buiten moest wachten, nam hem na het verhoor mee naar huis.

Op 25 oktober heeft de overheid Abdulla ontboden bij het Openbaar Ministerie (OPP). Abdulla’s vader nam hem mee naar de OPP, waar officieren Abdulla van 9:00 tot 13:30 uur ondervroegen terwijl ze Abdulla’s vader buiten hielden. Abdulla herhaalde dat hij aan de processie had deelgenomen, maar dat hij niet gereld had. Nadat de OPP hem vrijlieten, moest Abdulla een andere belofte ondertekenen om terug te keren naar het politiebureau van Khamis wanneer daarom gevraagd wordt.

Op 31 oktober heeft de overheid Abdulla op 11 november 2018 voor de rechtbank gedagvaard. Op zijn proces heeft de rechtbank Abdulla, vergezeld van zijn vader, een advocaat toegewezen die ze nog nooit eerder hadden ontmoet. De beschuldigingen baseerden zich uitsluitend op bekentenissen van andere gedetineerden die tijdens de processie van 22 september werden gearresteerd. De rechter stelde vervolgens het proces uit en Abdulla en zijn vader gingen naar huis zonder dat ze op de hoogte werden gesteld van de datum van de volgende rechtszitting of een dagvaarding kregen.

Op 17 februari 2019 veroordeelde de rechtbank Abdulla bij verstek en veroordeelde hem tot zes maanden gevangenisstraf. Niemand heeft Abdulla of zijn ouders gedagvaard of meegedeeld dat Abdulla terecht stond, en de familie weet niet of de advocaat van Abdulla de zitting heeft bijgewoond, aangezien de advocaat niet met Abdulla of zijn ouders heeft gecommuniceerd.

Op 27 maart wordt Abdulla’s vader door de politie gebeld met het bevel Abdulla uit te leveren om zijn straf uit te zitten. Abdulla en zijn vader arriveerden op 28 maart 2019 op het politiebureau en ambtenaren deelden hen mee dat Abdulla tot zes maanden gevangenisstraf was veroordeeld en arresteerden hem. De agenten vertelden hen dat Abdulla zou worden overgeplaatst naar het Juvenile Care Centre, en dat deden ze die avond ook.

Op 31 maart heeft Abdulla zijn eerste familiebezoek gehad aan het Centrum voor jeugdzorg, waar hij zijn ouders vertelde dat de autoriteiten hem in eenzame opsluiting hadden gehouden. De autoriteiten hielden Abdulla ook de volgende week in eenzame opsluiting, tot hij op 8 april bij andere kinderen werd geplaatst. Op 21 april 2019 heeft het Hof van Beroep de veroordeling van Abdulla bevestigd. Zijn vader ging naar de rechtbank voor de hoorzitting, maar de ambtenaren verhinderden hem de hoorzitting bij te wonen. Abdulla blijft in het centrum voor jeugdzorg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *