Ali Mohamed AlShowaikh
Gevangen in Bahrein

Ali Mohamed AlShowaikh is een 28-jarige Bahreinse burger. De Bahreinse autoriteiten arresteerden hem op 20 oktober 2018 zonder bevelschrift, martelden hem en onderwierpen hem aan een oneerlijk proces. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau, waar hij voortdurend mishandeld wordt.

Begin 2017 vernam Ali dat de Bahreinse autoriteiten hem probeerden tegen te houden, wat volgens hem een vergelding was voor het activisme van zijn broer Fayyad in Duitsland, en hij vluchtte op 9 februari 2017 uit Bahrein. Ali reisde naar Nederland, waar hij toestemming vroeg om als vluchteling te mogen blijven. De Nederlandse autoriteiten wezen het verzoek van Ali echter af met het argument dat hij niet kon bewijzen dat hij in Bahrein zou worden vervolgd. De Nederlandse regering wees ook het daaropvolgende verzoek van Ali om asiel te mogen aanvragen in een andere staat af en stuurde hem op 20 oktober 2018 onder dwang terug naar Bahrein.

Bij zijn aankomst op de internationale luchthaven van Bahrein werd Ali door veiligheidstroepen van de luchthaven opgepakt en overgebracht naar de Criminele Opsporingsdienst (CID), waar de Bahreinse autoriteiten hem 11 dagen lang verhoord hebben. Bij de CID sloegen de autoriteiten Ali en martelden hem psychologisch en seksueel, om een bekentenis van hem af te dwingen, wat hun uiteindelijk ook gelukt is. Daarnaast brachten de autoriteiten Ali naar het Drydock Detention Centre, waar hij tien weken werd vastgehouden zonder toegang tot een advocaat.

Terwijl de autoriteiten Ali in het Dry Dock Detention Centre vasthielden, nam zijn advocaat contact op met de procureur-generaal (OPP) voor informatie over Ali’s zaak, maar de OPP weigerde hem enige informatie te verstrekken. Op 27 december 2018 werd Ali in aanwezigheid van zijn advocaat voor de OPP gebracht, maar de autoriteiten stonden niet toe dat zij elkaar onderhands ontmoetten of documenten samen bekeken.

De autoriteiten beschuldigden Ali van het herbergen van terroristen, het bezit van vuurwapens en het verbergen van voortvluchtigen. Ali werd berecht en zijn gedwongen bekentenis werd gebruikt als bewijs tegen hem. De rechtbank veroordeelde Ali op 28 februari 2019, ontnam hem zijn nationaliteit en veroordeelde hem tot levenslange gevangenisstraf en een boete van 500 dinar. Ali kreeg echter op 20 april 2019 bij koninklijk besluit zijn staatsburgerschap terug. Op 1 juli 2019 bevestigde het Hof van Beroep zijn veroordeling. Hij is momenteel in beroep bij het Hof van Cassatie.

Na de veroordeling door de rechtbank van eerste aanleg, werd Ali overgebracht naar de gevangenis van Jau, waar hij blijft. In Jau ontzegt de gevangenisadministratie hem medische zorg en houdt hem vast in een overvolle cel zonder slaapruimte. De gevangenisbewakers staan Ali ook maar een uur per dag toe om zijn cel te verlaten, en hij meldt dat ze zijn telefoontjes en gesprekken in de gaten houden wanneer zijn familie hem bezoekt.

Op 25 juli 2019 heeft de Mensenrechtencommissie haar slotopmerkingen uitgebracht over de toetsing van de verplichtingen van Nederland onder het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, waarin de commissie lijkt te verwijzen naar het geval van Ali: “De commissie maakt zich echter zorgen over berichten over de gedwongen terugkeer van afgewezen asielzoekers naar de Verenigde Staten van Amerika. Bahrein, naar verluidt in strijd met het beginsel van non-refoulement”. Het Comité merkte ook op dat Nederland “ervoor moet zorgen dat het beginsel van non-refoulement bij wet wordt gewaarborgd en in de praktijk onder alle omstandigheden strikt wordt nageleefd” en “ervoor moet zorgen dat er een onderzoek wordt ingesteld naar gevallen van schending van het beginsel van non-refoulement”.

Het besluit van Nederland om Ali terug te sturen naar Bahrein, ondanks het feit dat het op de hoogte is van de mensenrechtensituatie in het Koninkrijk, onderstreept Nederlands minachting voor mensenrechten, waaronder Ali’s recht om niet te worden gemarteld en niet te worden onderworpen aan een eerlijk proces. De weigering van de Nederlandse regering om Ali een toevlucht te verlenen of hem toe te staan hem elders te zoeken ten gunste van gedwongen terugkeer naar Bahrein is ook in strijd met het internationale rechtsbeginsel van non-refoulement. Dit beginsel is verankerd in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, waartoe Nederland is toegetreden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *