Hasan Ali Saleh
Gevangen in Bahrein

Hasan Ali Saleh is een 16-jarige Bahreinse jongen die in 2018 zonder bevelschrift werd gearresteerd tijdens een inval in het huis van zijn vader. Hasan is onder dwang verdwenen, zonder advocaat verhoord, gemarteld en veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf in een oneerlijk proces. Hij blijft in het New Dry Dock, het deel van de Jau-gevangenis dat gereserveerd is voor mannen jonger dan 21 jaar.

In de vroege uren van 13 mei 2018 kwamen Bahreinse officieren in burgerkleding en -maskers, vergezeld door oproerpolitie en andere officieren in gele uniformen, het huis van Hasan’s vader binnen en arresteerden Hasan, die toen 15 was. De politie gaf geen reden voor Hasan’s arrestatie, noch gaf ze een bevel om het huis te doorzoeken. Hasan werd naar het onderzoeksgebouw in de gevangenis van Jau gebracht, hoewel hij op dat moment dacht dat hij bij de Criminele Opsporingsdienst (CID) was en deelde zijn familie mee dat hij daar werd vastgehouden.

De agenten hielden Hasan voor 15 dagen na zijn arrestatie geïsoleerd, toen hij hen familie belde en vertelde dat hij nog steeds werd vastgehouden in het strafrechtelijk onderzoekscentrum (CID), zonder ooit te hebben vernomen dat hij in het onderzoeksgebouw van de Jau-gevangenis was. Zijn familie wist niet dat hij nooit bij de CID was tot eind juni 2018.

De autoriteiten hielden Hasan 35 dagen lang in het onderzoeksgebouw, waarbij hem het contact met zijn advocaat werd ontzegd en hij zonder de aanwezigheid van een advocaat werd verhoord. Bahreinse ambtenaren hebben Hasan geblinddoekt, geboeid en geslagen, waardoor hij voor langere tijd gedwongen werd om zich te bevinden. Zij martelden Hasan om hem te dwingen de beschuldigingen te bekennen – waaronder rellen en het dragen van bommen en molotovcocktails. Verder dwongen ze hem om anderen bij criminele activiteiten te betrekken, ook al hij hen vertelde dat hij de individuen niet kende.

Op 17 juni 2018 werd Hasan overgeplaatst naar het New Dry Dock in de gevangenis van Jau. Terwijl in het New Dry Dock, versloeg een officier Hasan, stapte op zijn gezicht met zijn schoenen en pepper-sprayde zijn gezicht. De pepperspray was zo hevig dat Hasan die nacht herhaaldelijk heeft gebraakt. Hasan’s familie diende een klacht in bij de Ombudsman van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waarna de autoriteiten de mishandelende ambtenaar alleen maar naar een andere afdeling verplaatsten, maar de familie niet op de hoogte stelden van verder onderzoek naar het misbruik of de maatregelen die zijn genomen om de overtredende ambtenaar te straffen.

De Bahreinse regering beschuldigde Hasan van spionage, hoewel hij zich niet bewust was van de beschuldigingen totdat zijn advocaat het zijn ouders vertelde en zij hem op de hoogte brachten. In zijn proces werd Hasan, op de 16 Oktober 2018, uiteindelijk van deze lasten vrijgesproken, maar gelijk erna werd Hasans advocaat over een nieuwe zaak tegen Hasan geïnformeerd. De autoriteiten beschuldigen Hasan nu van het toetreden tot de ,,14 Februari Coalitie,” een grotendeels informele online groep die de Bahreinse overheid als terroristenorganisatie heeft verklaard. Hasan werd ook beschuldigd van vandalisme op het Sitra politiebureau en het aanvallen van veiligheidsagenten met molotovcocktails.

Hasan werd samen met 13 anderen berecht, en het hof stond hem niet toe om hun eigen bewijsmateriaal voor te leggen, noch stond het hem toe om het bewijsmateriaal tegen hem te betwisten. Op 27 december 2018 heeft de rechtbank Hasan schuldig bevonden aan deze nieuwe beschuldigingen, deels gebaseerd op gedwongen bekentenissen van anderen, en hem veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, intrekking van zijn Bahreinse burgerschap en een boete van 200 dinar.

Hasan’s straf werd bevestigd op 12 mei 2019 en hij verblijft in het New Dry Dock.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *