Jawad Redha AlTarifi
Gevangen in Bahrain

Jawad Redha AlTarifi is een 27-jarige Bahreinse burger. Sinds zijn willekeurige arrestatie en detentie in 2017 hebben de Bahreinse autoriteiten hem gemarteld, vanwege zijn geloof mishandeld en in een oneerlijk proces veroordeeld. Hij zit momenteel in de gevangenis van Jau.

Op 13 december 2017 hebben agenten in burger Jawad op zijn werkplek vastgehouden zonder dat er een arrestatiebevel of een reden voor zijn arrestatie was opgegeven. Op dezelfde dag, om ongeveer middernacht, vielen gemaskerde mannen die naar verluidt bij het Agentschap van de Nationale Veiligheid (NSA) horen in Jawad’s huis binnen zonder bevelschrift of reden. Tijdens de inval werden Jawad’s meubels en andere voorwerpen in het huis beschadigd. Ze bleven vijf uur in hun huis.

Na zijn arrestatie heeft de media beelden van Jawad in het nieuws maskeert tot hij zijn vermeende terroristische activiteiten beschreef, maar op dat moment was Jawad niet op de hoogte van de aanklachten tegen hem. De Bahreinse autoriteiten verdwenen Jawad voor vijf weken, gedurende welke zij hem hebben opgesloten bij de Criminele Opsporingsdienst (CID). Daar hebben CID-agenten hem gemarteld om hem te dwingen een bekentenis af te leggen. Zij onderwierpen Jawad aan aanhoudende mishandeling, en ze vernederden zijn religieuze overtuigingen. Bovendien stond het gevangenispersoneel Jawad niet toe om met zijn advocaat te communiceren tot zijn eerste rechtszitting.

Ongeveer twee maanden na zijn arrestatie werden klachten over zijn marteling, en de inval, vandalisme, en inbeslagname van voorwerpen in het huis van Jawad, naar de ombudsman van het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. In juli 2019 had de Ombudsman niet geantwoord. Op 21 januari 2019 hebben Bahreinse ambtenaren Jawad van de CID naar het detentiecentrum van het Dry Dock overgebracht om zijn proces af te wachten.

Op 16 april 2019 veroordeelde de Bahreinse regering Jawad op vier beschuldigingen in verband met zijn vermeende terroristische activiteiten in de zogenaamde “Bahreinse Hezbollah”-zaak, een massaproces van 169 verdachten. De rechtbank gaf de gedwongen bekentenissen toe, veroordeelde Jawad tot levenslange gevangenisstraf en beroofde hem van zijn nationaliteit. Zijn nationaliteit werd vervolgens op 20 april 2019 weer heringevoerd, maar zijn veroordeling werd in hoger beroep op 30 juni 2019 bevestigd. Op 24 april 2019 werd Jawad overgeplaatst van het Dry Dock Detention Centre naar de gevangenis van Jau om zijn straf uit te zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *