Majeed Ahmed Habib Ahmed
Gevangen in Bahrein

Majeed Ahmed Habib Ahmed is een 37-jarige Bahreinse burger die in 2013 werd gearresteerd. De Bahreinse autoriteiten arresteerden hem bij hem thuis zonder een bevelschrift voor het bijwonen van een protest. Hij werd vervolgens gemarteld en veroordeeld in een oneerlijk proces. Hij wordt nu vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Op 7 mei 2013, om 4:00 uur ’s morgens, vielen agenten in burger Majeed’s huis binnen en arresteerden hem. Op de vraag naar de reden van zijn arrestatie zei een van de officieren dat Majeed de dag ervoor een protestbijeenkomst bijwoonde; Majeed beweert echter dat hij de dag thuis was. Majeed kreeg te horen dat hij binnen twee dagen naar de Directie Strafrechtelijk Onderzoek (CID) zou worden gebracht en teruggestuurd. De officieren verdwenen echter Majeed en hielden hem na zijn arrestatie gedurende 15 dagen in een isoleercel.

Tijdens zijn detentie bij de CID hebben de agenten Majeed aan ernstige psychologische en fysieke martelingen onderworpen. Hij werd geblinddoekt, geslagen, van gebed en douches beroofd en gedwongen om lange tijd te blijven staan. Hij werd ook ontdaan van zijn kleren en gedwongen om te dansen en te zingen “Long Live Bu Salman,” in verwijzing naar de koninklijke familie. Ze dreigden ook zijn vrouw seksueel aan te vallen. Ze dwongen hem ook om natte kleren te dragen en hielden hem drie dagen lang in een extreem koude kamer met de airconditioner op een hoge stand. De autoriteiten stonden zijn advocaat niet toe tijdens de onderzoeksperiode aanwezig te zijn. Na gemarteld te zijn, heeft Majeed een valse bekentenis getekend. Op 21 mei 2013, 15 dagen na zijn arrestatie, werd Majeed overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre.

Majeed werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor deelname aan een illegale vergadering. Op 17 juli 2014 werd hij veroordeeld tot nog eens 15 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van aansluiting bij een terroristische groepering en poging tot moord op een politieagent. Na zijn veroordeling werd hij overgeplaatst naar de gevangenis van Jau, waar hij momenteel nog steeds verblijft. Zijn veroordeling werd in hoger beroep bevestigd, en opnieuw door het Hof van Cassatie in september 2016. Als zodanig heeft hij nu alle binnenlandse rechtsmiddelen uitgeput.

Tijdens zijn gevangenschap verblijft Majeed in slechte omstandigheden en zonder de mogelijkheid om medische hulp te krijgen. In de gevangenis van Jau hield de administratie Majeed in april 2019 in eenzame opsluiting en beroofde hem van medische behandeling, hoewel hij een bloeding in zijn ogen en oren had en pijn in zijn rug, schouders en voeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *