Nooh Abdulla AlAmroom
Gevangen in Bahrein

Nooh Abdulla AlAmroom is een student die 17 jaar oud was ten tijde van zijn eerste arrestatie in Bahrein in 2015. Hij werd vrijgelaten in afwachting van zijn proces, maar werd een jaar later weer gearresteerd op reden van afzonderlijke beschuldigingen. Sindsdien hebben de Bahreinse autoriteiten hem gemarteld en zijn tanden en lichaamspijn niet voldoende medisch behandeld. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Medio september 2015 arresteerden ambtenaren Nooh vroeg in de ochtend vanuit zijn huis op beschuldiging van illegale vergadering en rellen. Hij werd vier maanden in voorlopige hechtenis gehouden in het New Dry Dock en vervolgens in januari 2016 vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Op 11 september 2016 hebben agenten van de Nationale Veiligheidsdienst (NSA) Nooh op de luchthaven na zijn terugkeer van een gezinsreis naar Iran gearresteerd. De autoriteiten toonden geen bevel en noemden niet de reden voor zijn arrestatie, hoewel zijn advocaat Nooh vertelde dat hij vermoedde dat hij een valse koffer-vormige bom op Straat Zayed had geplant.

Na zijn arrestatie, stonden de Bahreinse ambtenaren Nooh een telefoontje toe alvorens hem twee of drie dagen te laten verdwijnen. Hij werd vastgehouden bij de Criminele Opsporingsdienst (CID) waar agenten hem martelden door hem op zijn gezicht en hoofd te slaan, verbaal te mishandelen, voortdurend te bedreigen en hem geen douches of schone kleren te geven. Hij bleef geblinddoekt de hele tijd dat hij bij de CID was. Vanwege deze omstandigheden, heeft Nooh de vermeende misdaden bekend. Twee weken na zijn arrestatie werd hij zonder medeweten van zijn advocaat door ambtenaren naar het Openbaar Ministerie (OPP) gebracht en in afwachting van zijn proces naar het New Dry Dock overgebracht.

De Bahreinse autoriteiten ontzegden Nooh de toegang tot zijn advocaat tijdens zijn verhoor en voorafgaand aan zijn rechtbankdatum. Op 29 maart 2018 veroordeelde de rechtbank Nooh voor onwettige vergadering, rellen en het planten van een vals explosief. De rechter veroordeelde hem tot 11 jaar gevangenisstraf, teruggebracht tot 9 jaar in hoger beroep. Op dezelfde dag veroordeelde de rechter hem tot drie maanden gevangenisstraf voor illegale vergadering en rellen van september 2015.

Na zijn veroordeling verslechterde Nooh’s levensomstandigheden en gezondheid. Nooh beweert dat gevangenisbeambten hem voortdurend lastigvallen door hem en andere gedetineerden te bespotten vanwege hun religie, door de watertoevoer af te sluiten, door hen niet toe te staan in het bad te gaan en door problemen op te wekken om het gebruik van eenzame opsluiting te rechtvaardigen. Hij beweert dat de bewakers zijn kleren, boeken en pennen in beslag hebben genomen en hem in zijn hoofd en maag hebben geslagen tot het punt dat hij zich niet meer kon bewegen.

Nooh heeft last van roodheid van de ogen, kniepijn en beschadigde tanden door de marteling van de agenten. Hij heeft ook problemen met slapen door een gebrek aan hygiëne in de gevangeniscel en voortdurende lichaamspijn. Nooh krijgt geen medische verzorging en als hij naar de kliniek kan komen, krijgt hij alleen pijnstillers voorgeschreven. De familie van Nooh informeerde de Ombudsman van het Ministerie van Binnenlandse Zaken over Nooh’s gebrek aan behandeling, schoon water en overvolle cellen, maar er is geen actie ondernomen om de situatie op te lossen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *