Qasim Ahmed AlMalki
Gevangen in Bahrein

Qasim Ahmed AlMalki is een student bedrijfskunde aan de Universiteit van Bahrein die 23 jaar oud was toen hij in maart 2017 werd gearresteerd. Sinds zijn arrestatie heeft de Bahreinse overheid hem gefolterd en hem de toegang tot een advocaat ontzegd. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Op 13 maart 2017 kwamen gemaskerde officieren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (MIO) onder dwang het huis van Qasim binnen terwijl hij weg was. De agenten hebben geen beveelschrift erbij of een reden voor de zoektocht gegeven. Toen ze zich realiseerden dat Qasim afwezig was, vroegen ze de eigenaar van het huis waar Qasim zich bevond. Toen zij beseften dat de eigenaar de locatie van Qasim niet zou onthullen, vielen zij die ochtend het huis van een familielid binnen; waar zij Qasim vonden en arresteerden zonder bevel of verklaring.

Later die dag heeft de overheid hem naar het Openbaar Ministerie (OPP) gebracht om hem te verhoren. Tijdens zijn verhoor beweert Qasim dat gevangenisbeambten hem gemarteld hebben door hem te slaan en anders te mishandelen, naast zijn religie te denigreren om informatie te verkrijgen. De officieren dreigden voortdurend dat als Qasim zijn misdaden niet zou bekennen, zijn marteling ondraaglijk zou worden. Als gevolg daarvan bekende Qasim dat hij lid was van een terroristische cel, dat hij een religieus seminarie in Iran bijwoonde en bij de oprichting van de zogenaamde “Hezbollah van Bahrein” meehielp. Bovendien dwongen ambtenaren hem om vooraf geschreven bekentenissen te ondertekenen die later in het proces tegen hem werden gebruikt. Tijdens dergelijke verhoren stonden de ambtenaren Qasim niet toe om zijn advocaat te ontmoeten of met hem te spreken. Tijdens zijn rechtszitting werd hem alleen voor een beperkte tijd juridische vertegenwoordiging toegestaan.

Na twee maanden brachten de autoriteiten Qasim over naar het Dry Dock Detention Centre, waar hij meer dan een jaar werd vastgehouden. Op 18 april 2018 gaf de rechtbank zijn gedwongen bekentenissen toe als bewijs tegen hem en veroordeelde Qasim tot 17 jaar gevangenisstraf. Hij zit momenteel in de gevangenis van Jau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *