Ali AbdulAziz Mohamed
Detentie in Bahrain

Ali AbdulAziz Mohamed is een 19-jarige Bahreinse student die werd gearresteerd, willekeurig vastgehouden en gemarteld door gevangenispersoneel. Ali protesteerde tegen de slechte omstandigheden in de gevangenissen en ging in mei 2019 in hongerstaking. Hij zit momenteel opgesloten in New Dry Dock, het deel van de Jau-gevangenis dat is gereserveerd voor gevangenen jonger dan 21 jaar.

Op 19 juli 2017 vielen politieagenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken in burger in Ali’s huis binnen en arresteerden hem zonder huiszoekings- of arrestatie-bevelschrift. Terwijl de familie van Ali zag dat de agenten papieren met Ali’s foto bij zich droegen, deelden de agenten nooit de papieren. Na de arrestatie van Ali en de inbeslagname van zijn ID en portemonnee, plaatsten de agenten hem in een auto en sloegen hem terwijl ze hem naar de Criminele Opsporingsdienst (CID) brachten.

Ali werd beschuldigd van onwettige montage en verstoring, plaatsing van valse explosieven, vervaardiging en bezit van molotovcocktails en brandstichting. Bahreinse IADC-functionarissen martelden Ali, en blinddoekten, sloegen, en gaven hem elektrische schokken om een bekentenis van hem af te dwingen. Bovendien hebben de agenten hem ondervraagd zonder dat zijn advocaat aanwezig mocht zijn. Na een lange marteling heeft Ali de misdaden bekend. Zijn gedwongen bekentenis werd later tijdens het proces tegen hem gebruikt. Twee weken na de arrestatie van Ali brachten agenten hem over naar de New Dry Dock Gevangenis, waar hij voor het eerst sinds zijn arrestatie een telefoontje mocht plegen.

Op 28 februari 2018 veroordeelde de rechtbank Ali hem tot vijf jaar gevangenisstraf. De agenten stonden Ali geen contact of ontmoeting met zijn advocaat toe. Ali zag zijn advocaat alleen van veraf toen hij in de rechtszaal was.
Op 22 mei 2018 heeft het Hof van Beroep zijn vonnis bekrachtigd. Ali kon de advocatenhonoraria die nodig zijn om een verzoekschrift in te dienen bij het Hof van Cassatie, het Hooggerechtshof van Bahrein, niet betalen. Zijn straf is dus bevestigd en hij heeft alle binnenlandse rechtsmiddelen uitgeput.

In maart 2019 kreeg Ali een huidinfectie in de gevangenis, die in de loop der tijd verergerde door een gebrek aan behandeling. Hij beweerde dat de gevangenisbeambten hem alleen een kussen en sterk vervuilde lakens gaven. Nadat de gevangenisbeambten weigerden zijn kussen en vuile lakens te vervangen door schone lakens, besloot Ali zonder kussen of lakens te slapen om te voorkomen dat de infectie verergerde.

In mei 2019 werd Ali overgebracht naar het Salmaniya Medical Complex, waar een arts hem de diagnose schurft stelde, hem medicijnen voorschreef en gevangenisautoriteiten vroeg Ali’s lakens te vervangen. Toen de ambtenaren Ali naar het New Dry Dock Center terugbrachten, voorzag de gevangenis hem van de medicatie, isoleerde hem 40 dagen lang, en weigerde hem schone lakens te verstrekken. Om tegen deze behandeling te protesteren, ging Ali tijdens de Ramadan twee weken lang in hongerstaking en sliep op de grond zonder kussen of lakens. Hij stopte zijn hongerstaking pas nadat de ambtenaren hem nieuw beddengoed gaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *