Ali Husain AlAali
Gevangen in Bahrein

Ali Husain AlAali is een 26-jarige Bahreinse burger. De Bahreinse autoriteiten arresteerden hem in 2017 zonder bevelschrift, martelden hem tijdens het verhoor en onderwerpen hem aan een oneerlijk proces. Hij zit momenteel gevangen in de gevangenis van Jau.

Op 26 januari 2017 hebben ambtenaren van het commando van de speciale veiligheidsmacht (SSFC), samen met ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en ambtenaren in burgerkleding, een inval gedaan in het huis van Al-Aali. Ze doorzochten het hele appartement totdat ze Ali, toen 23 jaar oud, vonden, zijn bed braken, hem arresteerden en hem in handboeien uit het huis haalden. Ambtenaren zeiden dat hij verhoord zou worden en dan terug zou keren.

Na de arrestatie hebben de autoriteiten Ali 35 dagen lang vastgehouden bij de Recherchecommissie (CID), waarbij ze hem hebben ondervraagd zonder specifieke beschuldigingen tegen hem te identificeren. De officieren martelden Ali, sloegen hem in het gezicht, vernederden zijn religie en gebruikten religieuze beledigingen om hem te laten bekennen dat hij deel uitmaakte van een WhatsApp groep. Op geen enkel moment mocht er een advocaat aanwezig zijn. Vanwege de marteling bekende Ali dat hij lid was geworden van de WhatsApp-groep, maar niet dat hij zich bij een terroristische groepering had aangesloten.

Nadat de CID-ambtenaren Ali hadden ondervraagd, werd hij overgeplaatst naar het Dry Dock Detention Centre. Daar merkte Ali dat veel leden van dezelfde WhatsApp-groep ook werden gearresteerd en bij hem werden vastgehouden. Zij vertelden hem dat de regering sommigen van hen beschuldigd had van betrokkenheid bij een groep die ze “Bahreinse Hezbollah” noemden, voorspelde Ali terecht dat hij van dezelfde misdaad zou worden beschuldigd.

Voor en tijdens zijn proces had Ali beperkte toegang tot zijn advocaat om zijn verdediging voor te bereiden, en tijdens het proces mocht hij geen bewijs aanvoeren of de door de aanklager overgelegde bewijzen, waaronder zijn gedwongen bekentenis, in twijfel trekken. Op 16 april 2019 veroordeelde de rechtbank Ali, ontnam hem zijn nationaliteit en veroordeelde hem tot zeven jaar gevangenisstraf wegens zijn vermeende betrokkenheid bij Bahrein Hezbollah, waarna de autoriteiten hem naar de gevangenis van Jau overbrachten. Ali is sindsdien in beroep gegaan tegen dit vonnis en was op 20 april 2019 een van de 551 Bahreiners die door de koninklijke orde werd gerenationaliseerd. Hij blijft in de gevangenis van Jau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *