Hasan Ali Fateel
Gevangen in Bahrein

Hasan Ali Fateel is een 20-jarige Bahreinse student die na zijn arrestatie zonder bevelschrift in 2018 willekeurig werd vastgehouden. Sinds de arrestatie van Hasan hebben Bahreinse ambtenaren hem gemarteld, hem meer dan een maand lang verdwenen en hem onderworpen aan een oneerlijk proces. Hasan zit momenteel opgesloten in het New Dry Dock, het deel van de Jau-gevangenis dat is gereserveerd voor gevangenen onder de 21 jaar.

Op 6 februari 2018 vielen ambtenaren van de Directie Strafrechtelijk Onderzoek (CID), het Ministerie van Binnenlandse Zaken (MvO), het Nationaal Veiligheidsagentschap (NSA) in burger in Hasan’s huis binnen terwijl hij weg was. Toen Hasan thuiskwam, arresteerden de ambtenaren hem zonder bevelschrift, dwongen hem in een ongemarkeerde auto, en begonnen hem te slaan voordat zij met hem wegreden. De moeder van Hasan vroeg de politie toen waarom Hasan werd gearresteerd en de ambtenaren antwoordden in een spottende toon dat het was omdat hij rookte, zonder de echte reden voor zijn arrestatie te onthullen.

Hasan verdween meer dan een maand na zijn arrestatie. De agenten stonden hem toe zijn ouders slechts één keer te bellen, enkele nachten na zijn arrestatie, om hen te vertellen dat hij in orde was voordat de agenten het gesprek plotseling afsneden. De ambtenaren hielden Hasan vast in het CID-gebouw, waar hij werd gemarteld om een bekentenis af te leggen, die vervolgens werd gebruikt in het proces tegen hem. Hasan heeft nooit zijn advocaat gezien terwijl hij werd vastgehouden bij de CID.

De ambtenaren hadden Hasan eerder meegedeeld dat hij voor het toetreden van een terroristengroepering genoemd “Bahreinse Hezbollah” werd vastgehouden. Toen hij echter voor het Openbaar Ministerie (OPP) werd gebracht, vernam hij voor het eerst dat hij werd beschuldigd van vijf of zes bijkomende misdrijven, waaronder het verstrekken van fondsen en het opleiden van de groep. Na zes weken brachten de agenten Hasan over naar de New Dry Dock, waar hij eindelijk mocht communiceren met zijn ouders en zijn advocaat.

Op 16 april 2019 veroordeelde het Vierde Hooggerechtshof Hasan tot levenslange gevangenisstraf, herriep zijn Bahreinse staatsburgerschap en legde hem een boete op van 100.000 Bahreinse dinars. Op 20 april 2019 werd zijn staatsburgerschap bij koninklijk besluit hersteld. Zijn veroordeling werd bevestigd in hoger beroep op 30 juni 2019.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *