Jasmin Ahmed Dharab
Gearresteerd in Bahrein

Jasim werd op 25 januari 2015 gearresteerd en beschuldigd van twee aanklachten van illegale vergadering en oproer. Hij werd vrijgesproken van een van de beschuldigingen van illegale vergadering en veroordeeld tot vier maanden voor de tweede, die hij diende. Na zijn vrijlating werd hij in 2017 bij verstek veroordeeld op grond van een andere beschuldiging van oproer.

Op 26 februari 2018 arresteerden oproerpolitieagenten en andere agenten in burger Jasim bij een vriend van een familielid, samen met twee anderen. De agenten arresteerden hen zonder arrestatiebevel en gaven geen reden voor hun arrestatie. Ook de voertuigen van het National Security Agency (NSA) zouden ter plaatse aanwezig zijn geweest.

De agenten brachten Jasim naar de Directie voor Strafrechtelijk Onderzoek (CID), waar hij bijna tien dagen verdween en twee weken werd verhoord, gedurende welke periode hij gemarteld en mishandeld werd. Vervolgens werd hij op 6 maart 2018 bij het Openbaar Ministerie (OPP) in staat van beschuldiging gesteld van meerdere misdrijven, waarna hij werd overgebracht naar het Dry Dock Detention Center.

Jasim werd in de “14 februari coalitie”-zaak beschuldigd van het zich aansluiten bij een groep of organisatie die tot doel heeft de wet of schending van rechten en vrijheden te verstoren, bruikbare containers of explosieven (d.w.z. brandstichtende flessen) te vervaardigen en in bezit te hebben en een onwettige vergadering te houden voor het plegen van misdaden en het plegen van veiligheidsinbreuken, onder andere ten laste gelegde. Bovendien werd Jasim later belast met het herbergen van een voortvluchtige, brandstichting en het tot ontploffing brengen van een auto, en twee extra lasten van onwettige assemblage.

Jasim werd niet vertegenwoordigd door een advocaat in een aantal van de zaken tegen hem. In gevallen waarin hij een advocaat had, werd hem de toegang tot hem ontzegd, had hij niet voldoende tijd en faciliteiten om zich op zijn proces voor te bereiden en was hij niet in staat om bewijsmateriaal voor te leggen of het bewijsmateriaal tegen hem voor de rechtbank aan te vechten. Bovendien heeft deze advocaat zijn verhoorsessies niet bijgewoond en Jasim werd niet onmiddellijk voor de rechter gebracht. Jasim was niet in staat om de meeste proefsessies bij te wonen. Ondanks het feit dat hij voor de rechtbank aanwezig was en door de autoriteiten verhinderd werd het hof binnen te komen, staat er ten onrechte in het verslag dat Jasim “weigerde” zijn rechtszittingen bij te wonen.

Op 27 december 2018 werd Jasim veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en intrekking van zijn staatsburgerschap in het geval van de “14 februari Coalitie”, hoewel hij één van de 551 personen was van wie het staatsburgerschap op 20 april 2019 werd teruggegeven. Op 30 december 2018 werd hij veroordeeld tot drie jaar extra gevangenisstraf voor het huisvesten van een voortvluchtige. In totaal is Jasim veroordeeld tot meer dan 20 jaar gevangenisstraf, teruggebracht tot 17 jaar in hoger beroep. Zijn vonnis in de coalitiezaak van 14 februari 2010 werd bevestigd op 12 mei 2019.

Jasim zit momenteel in eenzame opsluiting, waar hij al zes maanden verblijft. Hij meldt dat hij slechts één keer per dag en op een bepaald tijdstip gebruik mag maken van de badkamer en dat hij in een ruimte zonder airconditioning wordt gehouden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *