Abdulhadi AlKhawaja
Gevangen in Bahrain

Abdulhadi Abdulla Hubail AlKhawaja is een Bahreins-Deense mensenrechtenactivist. Hij is de voormalige coördinator voor de bescherming van het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor eerstelijnsverdedigers, voormalig voorzitter van het Bahreinse Centrum voor de Mensenrechten (BCHR) en de oprichter van het Gulf Center for Human Rights (GCHR). Ook heeft hij verschillende functies bekleed en verschillende rollen gespeeld in regionale en internationale mensenrechtenorganisaties. Abdulhadi AlKhawaja is de vader van de mensenrechtenactivisten Maryam en Zainab Abdulhadi AlKhawaja. Hij is de broer van Salah AlKhawaja, een politiek activist en lid van de “Bahrein 13” groep.

In 1977, na het afronden van de middelbare school in Bahrein, zette Abdulhadi AlKhawaja zijn hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk voort. In 1979 nam hij deel aan studentenactiviteiten in Londen als reactie op democratische demonstraties en arrestaties in Bahrein. Vanwege een hoog risico op arrestatie en vervolging bij terugkeer naar Bahrein, besloot hij in het buitenland te blijven. In 1991 werd Abdulhadi AlKhawaja in Denemarken politiek asiel verleend. In datzelfde jaar richtte hij samen met andere Bahreiners in ballingschap de Bahrain Human Rights Organisation (BHRO) op, gevestigd in Denemarken. In 1999 keerde hij terug naar Bahrein na uitgebreide politieke hervormingen die de Bahreinse regering had beloofd. Abdulhadi AlKhawaja werd een van de belangrijkste oprichters en directeur van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten (BCHR), dat in juni 2002 officieel werd geregistreerd. In 2004 sloot de regering het BCHR. Dit weerhield Abdulhadi AlKhawaja er echter niet van om de mensenrechten te verdedigen en zijn campagne voor politieke hervormingen voort te zetten.

Tussen 2005 en 2009 werd hij meerdere keren gearresteerd door de Bahreinse autoriteiten omdat hij deelnam aan vreedzame protesten tegen de regering.

Abdulhadi AlKhawaja nam in 2011 deel aan de prodemocratische opstanden en werd samen met 13 andere activisten door de autoriteiten op 9 april 2011 gearresteerd. Op 22 juni 2011 werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in een proces dat alom is veroordeeld wegens onrechtvaardigheid, gebaseerd op beschuldigingen zoals “het organiseren en beheren van een terroristische organisatie”, “pogingen om de regering met geweld omver te werpen” en “in contact zijn met een terroristische organisatie die voor een vreemd land werkt.”

Abdulhadi AlKhawaja wordt tijdens zijn verblijf in de gevangenis aan fysieke en psychologische martelingen onderworpen.

Sinds zijn arrestatie is Abdulhadi AlKhawaja naar verluidt het slachtoffer geworden van marteling, mishandeling en seksuele intimidatie. Zijn rechten op een eerlijk proces zijn tijdens zijn detentie en tijdens zijn proces ernstig en voortdurend geschonden.

Hij wordt momenteel vastgehouden in een Bahreinse gevangenis, waar zich zijn gezondheidstoestand voortdurend verslechtert. Abdulhadi AlKhawaja heef momenteel problemen met zijn visie, veroorzaakt ook door verschillende hongerstakingen die hij sinds zijn arrestatie heeft ondernomen om tegen zijn onrechtvaardige detentie en zijn behandeling in de gevangenis te protesteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *