Nabeel Ahmed Abdulrasool Rajab
Gevangen in Bahrain

Nabeel Rajab werd geboren op 1 september 1964 in Bahrein. Hij is een van de meest prominente Arabische verdedigers van mensenrechten en was een belangrijke stem tijdens de Arabische lente in Bahrein. Hij is het slachtoffer geworden van fysieke intimidatie, arrestaties, opsluitingen en reisverboden voor zijn activisme en is meerdere malen veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Als een van de oprichters van de mensenrechtenbeweging in Bahrein is Nabeel Rajab een belangrijke speler in de verdediging van mensenrechten in de hele Golfregio. Ook op internationaal niveau is hij actief bij vele NGO’s. Nabeel is een van de oprichters van de mensenrechtenbeweging i Bahrein. Hij is voorzitter van het Bahrain Center for Human Rights (2002 – heden) en is een van de oprichters van het Gulf Centre for Human Rights (GC4HR) (2011).

Nabeel Rajab is ook internationaal actief als ondersecretaris van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten, lid van de Raad van Bestuur van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch (2009 – heden), en lid van de Arabische Media Monitoring Working Group.

Nabeel Rajab haalde in 1987 een B.A. in Politieke Wetenschap en Geschiedenis aan de Universiteit van Pune in India. Hij begon zijn mensenrechtenactiviteiten tijdens de rellen van de jaren negentig van de vorige eeuw.

In 2000 was Nabeel Rajab mede-oprichter van de Bahreinse Human Rights Society (BHRS), een van de eerste mensenrechtenorganisaties in Bahrein. In 2002 was Nabeel Rajab medeoprichter van het Bahrain Center for Human Rights (BCHR), een non-profit organisatie die zich inzet voor de bevordering van de mensenrechten en het documenteren van mensenrechtsschendingen in Bahrein.

Nabeel was in 2003 een van de oprichters van de eerste commissie voor de bescherming van migrerende werknemers van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC), de Migrant Workers Protection Group. In 2009 werd hij voor twee jaar verkozen tot president van CARAM-Azië. Het is een regionaal netwerk dat zich bezighoudt met migratie- en gezondheidskwesties. Als reactie op de prodemocratische protesten in Bahrein in 2011 heeft Nabeel samen met Abdulhadi Al-Khawaja het Golfcentrum voor de mensenrechten opgericht.

In 2011 ontving hij de Ion Ratiu Democracy Award, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Woodrow Wilson International Center for Scholars.

Nabeel Rajab werd op 2 april 2015 gearresteerd voor commentaren op zijn Twitter-account over de luchtbombardementen in Jemen van een coalitie van staten onder leiding van Saoedi-Arabië, en dat mensen in de gevangenis van Jau gemarteld worden. Op 13 juli 2015 heeft de overheid hem vrijgelaten om gezondheidsredenen, maar het Openbaar Ministerie heeft de zaak niet gesloten en heeft zijn nieuwe arrestatie op 13 juni 2016 bevolen voor televisie-interviews in 2015 en 2016.

Op 28 december 2016, na een grote mobilisatie voor zijn vrijlating, gaf het Vijfde Strafhof van Manama toestemming voor zijn tijdelijke vrijlating omdat er onvoldoende bewijze waren van de verbinding tussen Rajab en het Twitter-account dat de situatie in Jemen en de Jau-gevangenis behandelt. Later die dag werd hij echter opnieuw gearresteerd voor televisie-interviews die hij gegeven had, en doorverwezen naar het Openbaar Ministerie.

Op 8 mei 2018 heeft het Hof van Cassatie de hoorzitting tegen Nabeel Rajab’s 5-jarige gevangenisstraf uitgesteld tot 20 mei 2018. Op 5 juni 2018 heeft het Hof van Cassatie het vonnis bevestigd. Dit vonnis werd op 31 december 2018 bevestigd door het Hooggerechtshof van Bahrein.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *