Sheikh Ali Salman AliAhmed
Gevangen in Bahrain

Sheikh Ali Salman AliAhmed werd geboren op 30 oktober 1965 in Bahrein. Hij is een sjiitische Bahreinse clericus en secretaris-generaal van de oppositiepolitieke groepering van de Al-Wefaq National Islamic Society. Al-Wefaq werd opgericht in 2002, een jaar nadat Bahrein politieke hervormingen had aangekondigd, waarbij het land een constitutionele monarchie werd met een gekozen parlement en een onafhankelijke rechterlijke macht. Al-Wefaq klaagt er al lang over dat de regering de sjiitische bevolking politiek en economisch discrimineert en werd in 2016 door het Bahreinse hof ontbonden.

Sheikh Ali Salman werd in december 2014 gearresteerd en in juni 2015 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens “het aanzetten tot ongehoorzaamheid en haat in het koninkrijk” in toespraken die hij heeft gehouden in zijn hoedanigheid van secretaris-generaal van de inmiddels ontbonden oppositiegroep Al-Wefaq. In mei 2016 wordt hij opnieuw beschuldigd van “aanzetten tot revolutie” en zijn gevangenisstraf werd verlengd tot 9 jaar. In april 2017 werd hij echter vrijgesproken van deze nieuwe beschuldigingen, maar zijn vorige veroordeling van vier jaar werd gehandhaafd.

In november 2017 hebben de Bahreinse autoriteiten weer nieuwe aanklachten tegen hem ingediend wegens het onderhouden van “inlichtingencontacten met Qatar” en “samenzwering met Qatar” tijdens de vreedzame protestbeweging in 2011. Deze beschuldigingen komen voort uit een open en gedocumenteerde bemiddelingspoging die oorspronkelijk werd aangemoedigd door de Verenigde Staten met de kennis van de Bahreinse regering. In maart 2018 verzocht het Bahreinse Openbaar Ministerie de “maximale straf” tegen Sheikh Ali Salman en zijn twee medeverdachten, allemaal voormalige leiders van Al-Wefaq, wat betekent dat hij de doodstraf kan worden opgelegd.

Zijn nieuwe proces werd echter opgeschort tot 21 juni 2018. Op 21 juni 2018 heeft de Bahreinse Hoge Raad Sheikh Ali Salman vrijgesproken van een aanklacht in verband met spionage, maar het Openbaar Ministerie heeft verklaard dat het onmiddellijk in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak.

Op 27 juni 2018 kondigde het Hooggerechtshof van Beroep aan dat de volgende datum van het proces 5 september zou zijn. Van 5 september tot 4 november 2018 werd de datum van het hoger beroep van het Openbaar Ministerie tegen het “niet-schuldig” vonnis van Ali Salman meerdere malen uitgesteld, met name op 5 en 26 september en 15 oktober. Op 4 november werd Sheikh Ali Salman uiteindelijk veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Op 28 januari 2019 verwierp het Hof van Cassatie van Bahrein het beroep en handhaafde daarmee zijn levenslange gevangenisstraf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *