Ali Hasan Ali
Gevangen in Bahrein

Ali Hasan Ali is een 22-jarige Bahreinse burger die werd gearresteerd, gemarteld en veroordeeld tot een totaal van 23 jaar gevangenisstraf in een reeks oneerlijke processen. Ali zit momenteel vast in de gevangenis van Jau.

Op 22 oktober 2012 arresteerde de politie Ali, die op dat moment nog maar 15 jaar oud was, in de buurt van de AlKhawaja-moskee in centraal Manama, na protesten voor een zelfbeschikkingsrecht. De politie heeft Ali vrijgelaten nadat zijn ouders borgtocht hadden betaald, maar na zijn vrijlating werd Ali beschuldigd van illegale vergadering en veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Ali weigerde zich echter over te geven aan de politie en werd voortvluchtig.

Eind juni 2015 deed de politie een inval in Ali’s huis, maar Ali kon ontsnappen voordat hij gearresteerd werd. Toen zijn familie de politie naar de reden van de inval vroeg, bedreigde de politie de familie van Ali en vertelde hen om Ali uit te leveren, wat ze weigerden.

Op 1 juli 2015 arresteerden oproerpolitieagenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en agenten in burgerkleding met extra helikopterondersteuning Ali in een huis in Wadyan, waar hij zijn vrienden bezocht. Een van Ali’s vrienden had geregeld dat Ali in ruil voor geld in het huis zou zijn. De politie gaf geen arrestatiebevel of reden daarvoor.

Na de arrestatie van Ali heeft de overheid hem twee weken lang laten verdwijnen en geweigerd zijn familie informatie te geven over zijn verblijfplaats. De politie beschuldigde Ali ervan een politiebureau en een politieagent te hebben aangevallen, molotovcocktails gekocht te hebben en de lokale markt met andere te hebben aangevallen.

Op 4 juli 2015 werd Ali overgebracht naar het kantoor van de procureur-generaal (OPP). Bij de OPP, ondervroegen en martelden Ali door hem te slagen en foto’s en video’s van hem te nemen terwijl hij naakt was. Bovendien weigerde de politie hem te laten bidden en sloeg Ali elke keer als hij naar het toilet probeerde te gaan, waardoor Ali twee weken lang bloed heeft geplast. De politie dwong hem ook om documenten te ondertekenen die, naar hun mening, bekentenissen van zijn beschuldigingen bevatten. Ze namen ook foto’s van Ali met Molotovcocktails bij zich. Nadat werd Ali overgebracht naar het detentiecentrum van het droogdok, waar Ali’s verzoek om met een advocaat te spreken afgewezen werd. Eerst pas zes weken na zijn arrestatie kreeg Ali toestemming dat zijn familie hem mocht bezoeken.

Ali’s aanklachten werden verspreid in zeven verschillende processen. Tijdens de rechtszaken liet de rechtbank Ali niet toe om voor zichzelf te spreken. In de loop van deze processen veroordeelde de rechtbank Ali tot een totaal van 27 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep is een aantal van zijn straffen verlaagd, hoewel sommige beroepen werden verworpen. Ali staat nu voor een combinatie van 23 jaar gevangenisstraf.

Op 8 september 2018 stelde een arts van het Ministerie van Volksgezondheid de diagnose Ali met een oorontsteking vast en plaatste een oordopje in zijn oor. Echter, de oorschelp viel uit zijn oor als gevolg van verdere martelingen door gevangenispersoneel, en Ali kan niet goed horen. Ali lijdt ook aan pijnlijk maaggas als gevolg van een operatie aan zijn blindedarm en een hernia die plaatsvond voordat hij werd gearresteerd. Vanwege de pijn kan Ali geen voedsel met vetten of peulvruchten eten omdat ze pijn veroorzaken. Het gevangenispersoneel weigerde Ali een passende maaltijd te verstrekken wanneer hij daarom vraagde.

De familie van Ali heeft meerdere klachten ingediend bij de ombudsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de nationale mensenrechtenorganisatie om het gebrek aan voldoende voedsel en de weigering van de gevangenis om een adequate behandeling te bieden aan de kaak te stellen. Op 17 september 2019 belde Ali zijn ouders op en vertelde hen dat de gevangenisbeambten hem passende maaltijd ontzegden. Bovendien plaatsten de ambtenaren hem in eenzame opsluiting als hij om deze maaltijden vroeg.

Ali blijft opgesloten in de gevangenis van Jau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *