Ameera Mohamed Saleh Abd AlJalil Ahmed Mohamed (Ameera AlQashami)
Gevangen in Bahrain

Ameera Mohamed (ook bekend als Ameera AlQashami), 36 jaar oud, werkte als boekhoudster in het American Mission Hospital voor haar illegale detentie. Zij behoorde tot degenen die deel hadden genomen aan een volksevenement dat opriep tot hervorming en verdediging van rechten en activisten. Ameera gelooft dat een reden voor haar arrestatie en marteling het onder druk zetten van haar vader en broer tijdens hen verhoren is. Uiteindelijk werd ze in een oneerlijk massaproces veroordeeld, baseerend op de uitgebreide Bahreinse antiterreurwet.

Op 9 februari 2017 om 9.00 uur werden twee staatsveiligheidsvoertuigen, acht jeeps van de oproerpolitie en een bus rond het ouderlijk huis van Ameera in Barbar, Noord-Bahrein, geplaatst. Gemaskerde agenten in burgerkleding barstten het huis binnen zonder arrestatiebevel. Ameera’s moeder werd in de keuken is vastgehouden tot Ameera terug kwam. Agenten in politie-uniformen bleven buiten het huis. Bij aankomst in het huis vroegen Ameera en haar zus zich af wat de redenen waren voor de overval. De agenten deelden de twee vrouwen mee dat ze er waren om gezochte criminelen te arresteren. Een kwartier nadat Ameera het huis mocht betreden en bij haar moeder mocht zijn, arresteerden de agenten haar zonder bevel of aanklacht. Toen haar zus naar de reden van de arrestatie van Ameera vroeg en een arrestatiebevel vorderde, antwoordde een politievrouw dat dat niet nodig was. Ameera moest gedwongen werden in de bus in te stappen. Haar vader en broer werden ook gearresteerd zodra ze thuiskwamen. Twaalf uur later belde Ameera haar familie en vertelde hen dat zij naar de Recherchecommissie (CID) was gebracht en nog niet op de hoogte was gesteld van de aanklacht tegen haar. De CID-onderzoeksagenten hebben Ameera twee dagen lang in een zerige positie in een donkere kamer geboeid, waarbij ze zich niet kon bewegen of haar gebeden kon uitvoeren. Een officier dreigde haar hoofd eraf te hakken en vertelde haar dat ze haar familie of kinderen nooit meer zou zien als ze hen niet “de waarheid” zou vertellen. Op 11 februari ging Ameera in hongerstaking en weigerde zich te eten toen ambtenaren haar tot eten probeerden te dwingen. Het protest duurde tot diezelfde avond, toen ze werd overgeplaatst naar het voorlopige hechteniscentrum van Isa Town. Op 13 februari werd Ameera overgeplaatst naar het Openbaar Ministerie (OPP), waar ze zonder de aanwezigheid van haar advocaat werd verhoord. Tijdens haar verhoor ontkende ze alle aanklachten. Ze bleef in het gebouw tot 22.00 uur, overal geboeid. Bij de OPP dwongen de bewakers haar haar vader geketend te zien en te luisteren naar de stem van haar broer terwijl hij gemarteld werd. De bewakers zetten Ameera onder druk om een verklaring te ondertekenen zonder deze te lezen. Toen ze erop aandrong ze te mogen herzien, lieten de agenten haar de laatste pagina lezen, op die Ameera reageerde: “Ik ontken alle aanklachten en weet er niets van.” Ameera heeft uiteindelijk getekend na het ontvangen van extra bedreigingen als ze zich weigerde. Op 15 februari werd Ameera beschuldigd van het herbergen van voortvluchtigen en het zich aansluiten bij een terroristische cel, en werd veroordeeld tot 45 dagen hechtenis in afwachting van een onderzoek. Ameera kon niet binnen drie maanden na haar arrestatie contact opnemen met haar advocaat. Op 31 januari 2018 werd Ameera veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het huisvesten van een voortvluchtige, in een collectief proces van 60 personen. In hoger beroep is haar straf op 28 januari 2019 teruggebracht tot drie jaar gevangenisstraf. Ze wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Isa Town. Ameera’s familie mocht haar een maand na haar arrestatie bezoeken. Ameera is actief betrokken geweest bij het protesteren tegen de slechte omstandigheden in de gevangenissen, met name de fysieke barrière die in de bezoekzaal wordt opgeworpen, terwijl ze in de gevangenis van Isa-Stad in hechtenis zit. In oktober 2017 ging Ameera met vier andere gevangenen vijf dagen lang in hongerstaking, waarbij zij ondanks haar verslechterende gezondheidstoestand elke behandeling weigerde.

Op 6 mei 2019 bevestigde het Hof van Cassatie het vonnis van Ameera. Ze heeft alle rechtsmiddelen die haar ter beschikking staan, uitgeput.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *