Hajer Mansoor
Gevangen in Bahrein

Hajer Mansoor Hassan is de schoonmoeder van de activist Sayed Ahmed Alwadaei.

In maart 2017 werd de schoonmoeder van mensenrechtenactivist Sayed Ahmed Alwadaei, Hajer Mansoor Hassan, 48 jaar, gearresteerd door de Bahreinse veiligheidstroepen en beschuldigd van het planten van “nepbommen” in het zuidwesten van de hoofdstad Manama.

Ze wordt momenteel vastgehouden in de Isa Town gevangenis en wordt beschuldigd van terrorisme, in het bijzonder voor “het planten en vervoeren met vreemden van een voorwerp dat lijkt op een geïmproviseerd explosief in een openbare ruimte met het oog op terrorisme”. Ze ontkende de beschuldiging op grond van het feit dat ze door de veiligheidstroepen gedwongen werd te bekennen. Hoewel de aanklager geen forensisch bewijs heeft gevonden dat hen in verband brengt met het misdrijf waarvan zij worden beschuldigd, blijft zij zonder borgtocht in hechtenis.

Na maanden van processen, en ondanks het gebrek aan forensisch bewijs dat zij in verband brengt met de vermeende misdaden, werd Hajer Mansoor op 30 oktober 2017 bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Zij beweert dat ze tijdens haar ondervragingen werd gemarteld en dat ze werd gedwongen om valse bekentenissen te ondertekenen. Op 16 september 2018 werd Hajer Mansoor en haar medegevangenen Medina Ali en Najah Yusuf door het hoofd van de gevangenis van Isa Town, majoor Maryam Albardoli en andere gevangenisbewakers aangevallen. Dit incident volgde op de publicatie van een rapport van de secretaris-generaal van de VN, waarin ernstige bezorgdheid werd geuit over de “huidige trend van lastigvallen en intimidatie” tegen Bahreinse mensenrechtenverdedigers, waaronder de familie van de heer Alwadaei, als gevolg van hun samenwerking met de VN. Op 7 januari 2019 heeft de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie de detentie van mevrouw Mansoor als “willekeurig” en als “vergeldingsactie” voor het mensenrechtenwerk van de heer Alwadaei in Londen verklaard. De groep riep ook op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Vanaf februari 2019 wordt mevrouw Mansoor de toegang tot dringende medische behandeling ontzegd voor een borstknobbel die kan leiden tot kanker en andere medische problemen. In februari 2019 uitte de speciale VN-rapporteur zijn bezorgdheid over de slechte omstandigheden in de Isa Town gevangenis war ook Hajer Mansoor is gedetineerd. Tussen januari en februari 2019 heeft de internationale gemeenschap zich in deze zaak uitgebreid gemobiliseerd, vooral vóór de hoorzitting op 25 februari. In het Verenigd Koninkrijk schreef de voorzitter van de APPG (All Party Parliamentary Group on Democracy and Human Rights in the Gulf), Chris Law, parlementslid, op 19 februari 2019 een brief aan MENA-minister Alistair Burt, waarin hij er bij hem op aandrong om mensenrechtenkwesties aan de orde te stellen tijdens zijn reis naar Manama op 20 februari. Daarnaast hebben zeven parlementsleden op 22 februari een brief geschreven aan de Hoge Commisaris van de EU. Tot slot heeft de voorzitter van de Subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement, Antonio Panzeri, een verklaring afgelegd waarin hij de gevangenneming van de drie mensen veroordeelt en eraan toevoegt dat hun vrijlating “de enige manier is om een eerlijke rechtsbedeling te waarborgen”.

Helaas heeft het Hof van Cassatie van Bahrein op 25 januari 2019 de veroordeling van haar tot drie jaar bevestigd, waardoor ze nu alle rechtsmiddelen heeft uitgeput.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *