Mansoor AbdulWahed AlDolabi
Gevangen in Bahrein

Mansoor AbdulWahed AlDolabi is een 26-jarige Bahreinse burger. Hij werd voor het eerst gearresteerd in december 2017 zonder arrestatiebevel en 18 dagen vastgehouden. Een maand later, op 9 januari 2018, werd Mansoor opnieuw gearresteerd toen hij in de Criminal Investigation Department (CID) was om gegevens van zijn eerdere arrestatie te verkrijgen. Mansoor lijdt sinds zijn jeugd aan ernstige brandwonden op zijn benen die zijn mobiliteit sterk beperken, evenals een hersentumor, die zijn zicht beïnvloedt. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Tijdens zijn eerste arrestatie in 2017 werd Mansoor onderzocht voor het bombarderen van de A’ali pijpleiding, maar ambtenaren konden geen enkel bewijs tegen hem leveren en hij werd nooit voor de procureur-generaal (OPP) gebracht. Na zijn tweede arrestatie in 2018 werd Mansoor aanvankelijk bij de CID vastgehouden. Na een maand werd hij overgeplaatst naar de OPP en vervolgens naar het Varadero Detention Center. Hij werd beschuldigd van het bezit van een vals explosief, maar eens bij de Varadero Detention Center aangekomen mocht hij niet uit de bus stappen en werd voor nog 27 dagen teruggestuurd naar de CID. Bij de CID werd Mansoor gefolterd, onder meer door gedwongen naaktheid, gedwongen stops die ernstig pijnlijk zijn door brandwonden aan zijn benen, en hij werd op zijn hoofd geslagen. Hij mocht geen bezoek ontvangen, mocht slechts op twee dagen ongeveer twee minuten bellen, en hij werd niet voor een rechter gebracht.

Tijdens zijn verhoor werd Mansoor erin geluisd om een bekentenis te geven, toen hij verklaarde dat hij een grafisch ontwerper was. De agenten gebruikten die informatie om te zeggen dat hij concrete barrières had ontworpen die door terroristische organisaties zouden worden gebruikt. Hij werd tijdens het verhoor de toegang tot zijn advocaat ontzegd en kon geen enkel bewijs voor zijn verdediging aanvoeren. Na 27 dagen bij de CID hebben ambtenaren hem naar het openbaar ministerie gebracht, dat hem ervan beschuldigde zich bij de Bahreinse Hezbollah aan te sluiten, ondanks het feit dat Mansoor nooit ondervraagd is over zijn lidmaatschap van de Bahreinse Hezbollah tijdens zijn verhoor. Na zijn verschijning werd Mansoor overgeplaatst naar het Varadero Detention Center.

Op 16 april 2019 werd Mansoor veroordeeld wegens lidmaatschap van Bahreinse Hezbollah in een massaproces samen met 138 andere verdachten, en veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Hij werd overgeplaatst naar de gevangenis van Jau nadat de rechtbank hem had veroordeeld. Ook werd Mansoor zijn nationaliteit ontnomen, die later door de Koninklijke Orde op 21 april 2019 werd hersteld. Zijn vonnis werd vervolgens in hoger beroep bevestigd op 30 juni 2019.

De advocaat van Mansoor heeft klachten ingediend bij de ombudsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de nationale mensenrechtenorganisatie over zijn marteling en de daaruit voortvloeiende ontzegging van medische zorg, maar geen van beide heeft gereageerd.

Op 5 augustus 2019 werd Mansoor in een “isolatiegebouw” geplaatst vanwege tekenen van een allergische reactie op sommige voedingsmiddelen. Eind augustus wordt Mansoor voor vier dagen overgebracht naar eenzame opsluiting, waar hij voortdurend aan de ketting wordt gelegd en uiteindelijk naar een quarantaine-eenheid wordt overgebracht. De gevangenis behandelde zijn allergie niet en stopte de medicatie voor zijn tumor. Op 2 september 2019 werd Mansoor terug overgebracht naar zijn cel en kreeg hij eindelijk medicijnen.

Deze nalatigheid van zijn medische behandeling kan tot een ernstige verslechtering van zijn gezondheid leiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *