Sayed Nizar Alwadaei
Gevangen in Bahrain

Sayed Nizar Alwadaei is de zwager van de activist Sayed Ahmed Alwadaei.

In maart 2017 werd de 19-jarige Sayed Nizar Alwadaei als gevolg van de mensenrechtenactiviteiten van hun zwager Sayed Ahmed Alwadaei door Bahreinse veiligheidstroepen gearresteerd en beschuldigd van het plaatsen van “nepbommen” in het zuidwesten van de hoofdstad Manama. Hij wordt momenteel vastgehouden in de Dry Dock gevangenis, en wordt vervolgd op beschuldiging van terrorisme, met name voor het “planten en vervoeren met vreemden van een voorwerp dat lijkt op een geïmproviseerd explosief in een openbare ruimte, met het oog op terrorisme”. Hij ontkende de beschuldiging op grond van het feit dat hij door de veiligheidstroepen gedwongen werd te bekennen. Hoewel de aanklager geen forensisch bewijs heeft gevonden dat hem in verband brengt met het misdrijf waarvan hij wordt beschuldigd blijft hij zonder borgtocht in hechtenis. Na maanden van processen, het uitstellen van het vonnis en ondanks het gebrek aan forensisch bewijs van het openbaar ministerie dat hem in verband brengt met de vermeende misdaden, werd hij op 30 oktober 2017 bij verstek veroordeeld. Hun vonnis luidde drie jaar gevangenisstraf op grond van het plaatsen van een “valse bom” – waarschijnlijk een vergelding tegen het mensenrechtenwerk van Sayed Ahmed Alwadaei. Hij zou tijdens het verhoor gemarteld zijn en gedwongen zijn om valse bekentenissen te ondertekenen.

Bovendien werd Sayed Nizar Alwadaei op 29 november 2017 op politieke gronden veroordeeld tot een extra drie jaar extra gevangenisstraf na een oneerlijk proces. Op 8 februari 2018 werd Sayed Nizar’s 3 jaar gevangenisstraf echter bevestigd. Als gevolg hiervan zit hij momenteel 6 jaar in de gevangenis op basis van twee verschillende straffen. Het beroep vond plaats op 22 maart 2018. Op 26 maart 2018 werd Sayed Nizar Alwadaei, samen met 7 andere verdachten, veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens het verbranden van een auto van het ministerie van Binnenlandse Zaken met molotovcocktails. In de documenten van het Openbaar Ministerie is opnieuw geen forensisch bewijs gevonden dat Sayed Nizar of een van de verdachten in verband brengt met de vermeende misdaad. De veroordeling van de negen verdachten is gebaseerd op getuigenissen van twee van hen aan het parket, zonder de aanwezigheid van een advocaat. Ze vertelden de rechter dat hun bekentenissen door middel van marteling waren onttrokken, maar de rechter wees hun beschuldigingen van de hand. De vonnis van 7 jaar is op 5 juni 2018 teruggebracht tot 5 jaar. Op 7 januari 2019 verklaarde de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie dat de detentie van de heer Nizar Alwadaei “willekeurig” en als “vergeldingsactie” voor het mensenrechtenwerk van de heer Alwadaei in Londen is. De groep riep ook op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Tussen januari en februari 2019 heeft de internationale gemeenschap zich in deze zaak uitgebreid gemobiliseerd, vooral vóór de hoorzitting op 25 februari. In het Verenigd Koninkrijk heeft de voorzitter van de APPG (All Party Parliamentary Group on Democracy and Human Rights in the Gulf), Chris Law, parlementslid, op 19 februari 2019 een brief geschreven aan MENA-minister Alistair Burt, waarin hij er bij hem op aandringt om mensenrechtenkwesties aan de orde te stellen tijdens zijn reis naar Manama op 20 februari. Daarnaast hebben zeven parlementsleden op 22 februari een brief geschreven aan hoge commissaris van de EU. Tot slot heeft de voorzitter van de Subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement, Antonio Panzeri, een verklaring afgelegd waarin hij de gevangenneming van Sayed Nizar Alwadaei en zijn familie veroordeelt en eraan toevoegt dat zijn vrijlating “de enige manier is om een eerlijke rechtsbedeling te waarborgen”.

Helaas heeft het Bahreinse Hof van Cassatie op 25 januari 2019 de drie jaar durende veroordeling van Sayed Nizar Alwadaei, die nu alle rechtsmiddelen heeft uitgeput, bevestigd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *