Hasan Moosa Ali
Gevangen in Bahrein

Hasan Moosa Ali is een Bahreinse student met een leerstoornis die meerdere malen is gearresteerd, gemarteld en veroordeeld tot een totaal van 23 jaar in de gevangenis in een reeks oneerlijke processen. Hasan zit momenteel gevangen in de gevangenis van Jau.

Op 5 september 2012 vielen ambtenaren Hasan’s huis binnen om hem te arresteren, maar toen was hij niet thuis. Hasan’s moeder vroeg de ambtenaren om het arrestatiebevel te zien, maar zij zeiden slechts dat Hasan’s naam op een gezochte vluchtige lijst was en dat zij haar geen bevelschrift zou geven.

Na meer dan een jaar achtervolgd te zijn door de autoriteiten, werd Hasan voor het eerst gearresteerd op 23 september 2013 terwijl hij met zijn neef in een auto zat. De agenten gaven geen arrestatiebevel of reden voor de arrestatie.  De agenten namen Hasan mee naar het Samaheej politiebureau, waar hij werd gemarteld door het vebranden van hun voetzolen en dijen en hem op het hoofd, buik en “gevoelige gebieden” te slaan. Twee dagen na zijn arrestatie, brachten de ambtenaren hem over naar het AlHadd politiebureau, waar Hasan een week lang werd ondervraagd. Toen stonden de agenten voor het eerst hem toe om contact op te nemen met zijn familie.

Hasan werd beschuldigd van illegale montage en brandstichting. De Bahreinse rechtbank veroordeelde hem tot in totaal negen en een half jaar gevangenisstraf en een boete van 200 Bahreinse dinar. Hasan werd de toegang tot zijn advocaat ontzegd en hij had niet voldoende tijd en faciliteiten om zich voor te bereiden op zijn proces. Na zijn veroordeling werd Hasan overgeplaatst naar de gevangenis van Jau.

Op 10 maart 2015 brak er een gevangenisopstand uit toen een familie de toegang tot een gevangene werd ontzegd. Als straf heeft een groep gevangenisbewakers rond 22.00 uur een groep gedetineerden, waaronder Hasan, aangevallen. De agenten martelden Hasan en de andere gevangenen, knipten hun haren met geweld en weigerden hen toegang te geven tot een badkamer. In mei 2015 wordt hij door de ambtenaren overgebracht naar het nieuwe droogdok, het deel van de Jau-gevangenis dat gereserveerd is voor gevangenen jonger dan 21 jaar.

Op 3 juni 2016, ongeveer drie jaar na zijn arrestatie, ontsnapte Hasan met enkele New Dry Dock gevangenen. Op dezelfde dag viel de overheid zijn huis binnen terwijl ze hem zochten. De autoriteiten keerden verschillende keren terug op zoek naar Hasan, maar hij bleef ongeveer twee jaar verborgen.

Op 23 januari 2018 braken agenten in burger in het huis van Hasan’s grootvader in, vonden en arresteerden Hasan en brachten hem naar de Criminal Investigation Department (CID). Hij werd beschuldigd van het ontsnappen uit de gevangenis, het vermijden van arrestatie en vermeende betrokkenheid bij de ‘Bahreinse Hezbollah’ zaak. Ambtenaren belden de familie van Hasan twee dagen later om hen te informeren over zijn arrestatie en hen te vertellen dat hij “in orde” was.

De agenten ondervroegen Hasan 45 dagen lang bij de CID en martelden hem om een bekentenis af te dwingen. Hasan heeft eindelijk de aanklacht tegen hem bekend en zijn bekentenis is tijdens het proces tegen hem gebruikt. Zijn advocaat mocht niet aanwezig zijn tijdens het verhoor. Na 45 dagen bij de CID werd Hasan overgebracht naar het “isolatiegebouw” van de gevangenis van Jau.

De Bahreinse rechtbank veroordeelde hem tot in totaal 23 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 Bahreinse dinar en trok zijn staatsburgerschap in. Hasan werd de toegang tot zijn advocaat ontzegd en had niet voldoende tijd en faciliteiten om zich voor te bereiden op zijn proces. De rechtbank verwierp alle beroepen van Hasan en bevestigde zijn veroordelingen. Op 21 april 2019 werd Hasan’s nationaliteit bij koninklijk besluit heringevoerd.

Op 15 augustus 2019 vergezelde Hasan andere gedetineerden in het “isolatiegebouw” in een hongerstaking om te protesteren tegen de slechte gevangenisomstandigheden. Zij eisten dat zij uit het eenzame opsluitingsgebouw werden verwijderd, dat zij hun godsdienst mochten belijden en dat de beperkingen op hun telefoongesprekken werden opgeheven. De staking ging door tot de eerste week van september, totdat de gevangenisadministratie beloofde aan hun eisen te voldoen, maar nadat de staking was beëindigd, weigerde de administratie haar beloften na te komen. Hasan zit nog steeds gevangen in het isolatiegebouw van de Jau-gevangenis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *