Sayed Alawi
Gevangen in Bahrein


Sayed Alawi werd gearresteerd op zijn werkplek in Muharraq op 24 oktober 2016. Een aantal auto’s omsingelden Alawi’s werkplek rond 16.00 uur, en agenten hebben zijn kantoor overvallen, elektronische apparaten in beslag genomen en Sayed vervolgens naar een geheime locatie hebben gebracht. Na zijn arrestatie mocht de vrouw van Alawi, Majeeda, haar man niet bezoeken. Ambtenaren van de afdeling strafrechtelijk onderzoek ontkenden herhaaldelijk zijn locatie tijdens hun verdwijning. In feite heeft de Bahreinse regering Sayed Alawi Hussein Alawi willekeurig vastgehouden bij de Criminele Opsporingsdienst (CID).

Op 3 november ontving Majeeda een telefoontje van de CID met de mededeling dat Sayed in het Dry Dock Detention Center, het belangrijkste centrum voor voorlopige hechtenis in Bahrein, was. Dry Dock ambtenaren vertelden haar dat zij hem mocht bezoeken op 6 November. Toen zij aankwam, deelden de autoriteiten haar mee dat Sayed Alawi daar niet werd vastgehouden. De volgende dag vertelde een advocaat de familie dat Sayed Alawi voor het Openbaar Ministerie werd gebracht en vervolgens terug naar Dry Dock werd overgebracht. De volgende dag, 8 november 2016, reisde de familie weer naar Dry Dock om Sayed Alawi te zien. Voor de tweede keer, ontkenden de ambtenaren van het Droge Dok de aanwezigheid van Sayed Alawi’s bij de faciliteit. De autoriteiten weigerden de familie informatie te geven over de verblijfplaats van Sayed Alawi. Op 27 november belde Sayed Alawi zijn familie in een vier minuten durend telefoongesprek en vertelde hen dat hij bij de CID werd vastgehouden. Zijn familie meldde dat Alawi aan de telefoon “zwak”, “uitgeput” en “nauwelijks in staat” klonk. Daarom bestaan er zorgen over mogelijke mishandeling en marteling. Alawi werd verhoord zonder de aanwezigheid van zijn advocaat en zijn familie kon hem niet zien.

Hierna, sinds eind februari 2017, verloor de familie van Sayed alle contact met hem. Gedurende de vijf en een halve maand sinds ze hem meenamen, hadden ze een gesprek van maximaal een half uur per telefoon. Er werd geen verdere informatie over zijn toestand verstrekt.

Op 23 augustus 2017 stuurde een groep internationale NGO’s, waaronder Americans for Democracy and Human Rights in Bharain, en Amnesty International, een brief aan de Bahreinse regering met het verzoek om informatie over Sayed Alawi Hussain al-Alawi te krijgen, maar hij blijft nog steeds slachtoffer van gedwongen verdwijning.

Op 23 oktober 2017 waren er voor het eers burgerprocessen voor militaire rechtbanken sinds 2011. De voordien dag, kondigde de Openbare Ministerie aan dat drie gedaagden, met inbegrip van Sayed Alawi Hussain al-Alawi und Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi met het vormen van een terroristencel belast waren die tegen de leger van Bahrein (BDF) wordt geleid. Dit was de eerste keer dat Sayed Alawi Hussain al-Alawi en Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi in het openbaar werden gezien, na meer dan een jaar van gedwongen verdwijning.

Op 25 december 2017 heeft het Militaire Hooggerechtshof zijn vonnis uitgesproken tegen 18 verdachten, waaronder acht verdachten die in hun afwezigheid werden berecht, en zes van hen ter dood veroordeeld. Allen werden beschuldigd van “het vormen van een terroristische cel, in een poging om de opperbevelhebber van de Bahreinse defensiemacht (BDF) te vermoorden en andere terroristische misdrijven te plegen”. Onder de zes mannen bevinden zich Sayed Alawi Hussain al-Alawi, Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi, Mohammed Abdulhassan Ahmed al-Mighawi en Mubarak Adel Mubarak Mubarak Mhanna, een soldaat, evenals twee andere burgers die in zijn afwezigheid zijn berecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *