Sayed Ali Fadhul
Gevangen in Bahrein

Sayed Ali Fadhul werd in 2003 in Bahrein geboren. Hij wordt sinds september 2018 illegaal vastgehouden..

Om ongeveer 3:30 uur op de 10 september 2018 vielen Bahreinse agenten Sayed’s huis binnen. Hij werd zonder bevelschrift gearresteerd en naar de Criminal Investigation Department (CID) gebracht, waar hij 21 dagen werd vastgehouden. Tijdens zijn eerste twee dagen van detentie werd hij geblinddoekt, geboeid, van voedsel en water beroofd, schoenen in zijn mond gedaan, en hij werd gedwongen in pijnlijke posities te blijven. Als hij viel of ging zitten, sloegen de agenten hem. Na twee dagen zonder eten of drank, dwongen agenten Sayed kaas te eten. Omdat zijn keel uitgedroogd was, kon hij de kaas niet inslikken, dus weigerde hij deze te eten. Als gevolg daarvan hebben de agenten hem verslagen.

De Bahreinse autoriteiten beschuldigden Fadhul van het aanvallen van Diraz’s veiligheidstroepen en het laten vallen van een nepbom in Sitra. Na 21 dagen bij de CID, hebben de autoriteiten Fadhul overgebracht naar het New Dry Dock detentiecentrum. Fadhul vertoonde fysieke tekenen van marteling, met inbegrip van tekens op zijn voorhoofd, waar de ambtenaren hem met een stansmaschine sloegen. Sayed leed aan een aanzienlijk gewichtsverlies, evenwichtsverlies en een abnormaal hoog aantal rode bloedcellen.

Op 28 oktober 2018 hebben de autoriteiten Fadhul vrijgelaten, maar de aanklacht tegen hem gegrond verklaard en het proces voortgezet.

Op 16 januari 2019 zat Sayed met zijn vader in een auto in de buurt van zijn huis toen agenten de auto omsingelden, en hem uit de auto dwongen. De agenten hebben geen bevelschrift ingediend.

Bij CID, vroegen ambtenaren Sayed over een vluchteling die bij verstek tot dood was veroordeeld, en dreigden met een gelijkaardige vonnis voor Sayed. De officieren ondervroegen Sayed ook over de twee vorige beschuldigingen (de aanvallen in Diraz en het laten vallen van een nepbom in Sitra). Tijdens verhoren hebben agenten Sayed gemarteld. Ze sloegen hem en schreeuwden tegen hem, inclusief bedreigingen. De ondervraging duurde drie dagen en elke sessie duurde acht uur aaneengesloten. Sayed heeft ongeveer 20 dagen bij de CID doorgebracht.

Op 5 februari 2019 hebben de autoriteiten, zonder de advocaat van Fadhul op de hoogte te stellen, Sayed voor het Openbaar Ministerie gebracht. Daar, beschuldigde de overheid Sayed van het planten van een valse bom in Stad Al-Daih, het organiseren van protesten in Diraz in 2018, en het leiden van onwettige vergaderingen en rellen. Deze nieuwe beschuldigingen, gecombineerd met zijn vorige twee, verhoogden het aantal beschuldigingen tegen Sayed tot vijf. De volgende dag hebben de autoriteiten Sayed overgebracht naar het New Dry Dock, het detentiecentrum voor personen jonger dan 21 jaar.

Op 13 februari heeft een rechtbank Sayed voor zes maanden gevangenisstraf, een boete van 200 dinar en de inbeslagname van voorwerpen veroordeeld, in verband met de aanslagen in Diraz. De rechtbank heeft echter de uitvoering van het vonnis opgeschort. Het hof sprak Sayed vrij van het plantten van een valse bom in Sitra, en de overheid liet vallen de last van de valse bom in de stad van al-Daih. Sayed was niet voor het gerecht om zijn eigen overtuiging te horen, aangezien de autoriteiten hem niet toelieten om de hofzitting bij te wonen.

Op 5 maart 2019 hebben de autoriteiten Sayed en anderen voor de rechtbank gedaagd voor een hoorzitting over de beschuldiging van het organiseren van marsen in Diraz en de illegale bijeenkomst en rellen. Na afloop van de rechtszitting keerde iedereen, behalve Sayed, terug naar het New Dry Dock. De autoriteiten hebben Sayed naar de CID gebracht.

Op 9 maart belde Sayed zijn familie en vertelde hen dat hij nog steeds bij de IADC was. Op 11 maart belde Sayed opnieuw om hen te vertellen dat de autoriteiten hem hadden overgeplaatst naar de veroordeelde afdeling van de New Dry Dock om zijn zes maanden durende straf uit te zitten, ondanks de opschorting van de executie. Op 13 maart veroordeelde een rechtbank Sayed tot zes maanden gevangenisstraf in verband met de illegale vergadering en de oproerzaak.

Op 21 maart, zonder zijn advocaat te informeren, hebben ambtenaren Sayed naar de rechtbank overgebracht, waar hij van drie nieuwe aanklachten tegen hem hoorde: het ontvangen van wapentraining binnen en buiten Bahrein, deelnemen aan rellen in Diraz in augustus 2018 en het gooien van molotovcocktails, en deelnemen aan een brand in Bani Jamra in september 2018. Hij ontkent alle aanklachten tegen hem.

Sayed blijft in het New Dry Dock detentiecentrum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *