Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi
Gevangen in Bahrein

Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi is een Bahreinse burger.

Op 29 september 2016 werd Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi gearresteerd door de Bahreinse autoriteiten en is sindsdien slachtoffer van een gedwongen verdwening. Noch zijn familie, of zijn advocaat werden op de hoogte gebracht van de aanklachten tegen hem. Op 9 mei 2017 werd de zaak overgedragen aan een militaire rechtbank – het eerste keer sinds 2011 dat burgerprocessen voor militaire rechtbanken plaatsvinden. Hij blijft blootgesteld aan het risico van marteling en mishandeling. Op 23 oktober 2017 vond de proces plaats. De dag voordien kondigde de militaire eiser aan dat drie gedaagden, waaronder Sayed Alawi, Hussain al-Alawi en Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi, werden belast met het vormen van een terroristische cel tegen de Bahreinse defensiemacht (BDF). Het was de eerste keer dat Sayed Alawi Hussain al-Alawi en Fadhel Sayed Abbas Hasan Radhi in het openbaar werden gezien sinds hun gedwongen verdwijning een jaar eerder.

Op 25 december 2017 heeft de Hoge Raad voor de Krijgsraad een uitspraak gedaan over 18 verdachten, waaronder acht verstekelingen. Zes verdachten werden ter dood veroordeeld: Alawi Hussain al-Alawi, Fadhel Sayed Abbas Radhi Hasan, Mohammed Abdulhassan Ahmed al-Mighawi, Mohammed Abdulhassan Ahmed al-Mighawi en Mubarak Adel Mubarak Mhanna, een soldaat, alsmede twee andere burgers. Zij werden beschuldigd van de vorming van een terroristische cel, poging tot moord op de opperbevelhebber van de Bahreinse defensiemacht en andere terroristische daden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *