Habib Ali Habib Mohamed Hasan Mubarak
Gevangen in Bahrein

Habib Ali Mohamed Hasan Mubarak werd op 27 juli 1986 in Bahrein geboren.

Op 21 oktober 2014 vielen commandanten van de Speciale Veiligheidsmacht (SSFC) en officieren van het Nationaal Veiligheidsagentschap (NSA) het huis van Habib Mubarak binnen zonder bevelschrift, maar hij was op dat moment niet aanwezig. Op 23 oktober 2014 heeft Mubarak zich overgegeven aan de Recherchecommissie (CID). De officieren hebben Mubarak vijf dagen lang vastgehouden en verdwenen, waarbij ze hem aan marteling hebben onderworpen. Ze sloegen hem in zijn gezicht, buik en rug, en spuugden hem uit tijdens het verhoor. Hij werd ook vastgehouden in een extreem koude kamer, die door de gevangenen een “koelkast” wordt genoemd. Verder werd hij elektrisch geschokt totdat hij het bewustzijn verloor. Hij werd ook gedwongen naakt te zijn, en werd ook werd erbij gefotografeerd, op zijn geslachtsdelen geslagen en gedreigd met de verkrachting van zijn vrouw als hij de aanklacht tegen hem ontkende of als hij vragen niet beantwoordde. Habib rapporteerde ook dat de ambtenaren hem op een discriminerende manier behandelden, zijn sjiitische geloven en doctrines beledigend, en naar hem als zoon van Mut’ah verwezen.

Op 27 oktober 2014 belde Habib zijn vrouw om haar te vertellen dat hij naar het Dry Dock Detention Centre werd overgeplaatst en vroeg haar om kleding mee te nemen. Toen zijn vrouw, Zahra AlSheikh, een verdediger van de mensenrechten, echter bij de gevangenis aankwam, arresteerden de agenten haar om een gevangenisstraf uit te zitten die in januari 2014 was uitgesproken op beschuldiging van illegale vergadering en mishandeling door veiligheidsagenten. Met Zahra was haar zes maanden oude zoon, Hussein Habib Mubara. Zowel de moeder als de zoon werden naar de vrouwengevangenis in Isa-Stad gebracht, waar ze tot 19 juli 2015 gevangen werden gehouden.

Op 19 november 2015 werd Habib veroordeeld en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. In 2017 bekende Habib dat hij aan depressie en angst leed. Hij vroeg om behandeling, maar de gevangenisautoriteiten hebben geweigerd dit te geven. In juni 2018 werd de heer Mubarak met spoed naar het ziekenhuis gebracht toen hij plotseling in de gevangenis instortte. In het ziekenhuis leerde hij dat het veroorzaakt werd door hoge bloeddruk.

Op 10 september 2018 werd mevrouw AlSheikh opgeroepen voor het Openbaar Ministerie. Toen ze aankwam, hebben de agenten haar geblinddoekt en haar met de auto naar een andere plaats gebracht, die volgens haar de CID is. Ze werd gemarteld en verhoord door personen gekleed in burgerkleding en met maskers op. Deze mensen vertelden haar dat ze haar tijdelijk zouden vrijlaten als ze zich in zijn Instagram bij de Koning verontschuldigde. Aanvankelijk weigerde ze dat, maar nam toen een videoverontschuldiging op bij de koning en de officieren behielden haar mobiele telefoon. Ze werd naar het Openbaar Ministerie gebracht, waar ze werd beschuldigd van terroristische misdrijven en 500 Bahreinse dinars op borgtocht betaalde. De volgende dag, 11 september 2018, publiceerden ze de video in hun Instagram.

In oktober 2018 vluchtte mevrouw AlSheikh uit Bahrein. Habib blijft in de gevangenis van Jau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *