Mahmood Marzooq
Gevangen in Bahrein

Mahmood mansoor wordt momenteel vastgehouden in de Dry Dock gevangenis, waar hij beschuldigd wordt van terrorisme, met name voor het “planten en vervoeren met vreemden van een voorwerp dat lijkt op een geïmproviseerd explosief in een openbare ruimte, met het oog op terrorisme”. Hij ontkende de beschuldiging op grond van het feit dat hij door de veiligheidstroepen gedwongen werd te bekennen. Hoewel de aanklager geen forensisch bewijs heeft gevonden dat hem in verband brengt met het misdrijf waarvan hij wordt beschuldigd, blijft hij zonder borgtocht in hechtenis. Na maanden van processen, het uitstellen van het vonnis en ondanks het gebrek aan forensisch bewijs, werd Mahmood Marzooq Mansoor op 30 oktober 2017 bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Mahmood werd ook veroordeeld tot anderhalve maand gevangenisstraf en beboet 100 Bahreinse dinars voor het verkrijgen van een dolk.

Oop 7 januari 2019 verklaarde de VN-werkgroep inzake willekeurige deten dat dit rechterlijke uitspraak politiek gemotiveerd is, een “willekeurige vergeldingsactie”, omdat hij de neef van de in London in ballingschap levende mensenrechtenactivist Sayed Ahmed Alwadaei is. De VN groep riep ook op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Tussen januari en februari 2019 heeft de internationale gemeenschap zich in deze zaak uitgebreid gemobiliseerd, vooral vóór de hoorzitting op 25 februari. In het Verenigd Koninkrijk schreef de voorzitter van de APPG (All Party Parliamentary Group on Democracy and Human Rights in the Gulf), Chris Law, parlementslid, op 19 februari 2019 een brief aan MENA-minister Alistair Burt, waarin hij er hem op aandrong mensenrechtenkwesties aan te spreken tijdens zijn reis naar Manama op 20 februari. Daarnaast hebben zeven parlementsleden op 22 februari een brief geschreven aan de hoge vertegenwoordiger van de EU. Tot slot heeft de voorzitter van de subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement, Antonio Panzeri, een verklaring afgelegd waarin hij de gevangenneming van Mahmood Marzooq en zijn familie veroordeelt en eraan toevoegt dat zijn vrijlating “de enige manier is om een eerlijke rechtsbedeling te waarborgen”.

Helaas heeft het Hof van Cassatie van Bahrein op 25 januari 2019 de veroordeling van Mahmood Marzooq bevestigd en hij heeft nu zijn rechtsmiddelen uitgeput.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *