Mohamed Abdulla AlSankis
Gevangen in Bahrein

Mohamed Abdulla AlSankis is een 53-jarige Bahreiner en voormalig laboratoriumtechnicus bij het ministerie van Openbare Werken. Hij werd in 2012 gearresteerd zonder arrestatiebevel en heeft in een oneerlijk proces een gevangenisstraf van 12,5 jaar ontvangen. Sindsdien is hij niet meer onder behandeling van een arts.

Op 15 mei 2012 werd Mohamed, toen hij in de slaapkamer van zijn zoon sliep, wakker door 15 agenten in normale kleding en maskers die zijn huis binnenvielen. De agenten namen Moahmed mee naar de bus voor zijn huis, waar zij hem sloegen en seksueel lastig vielen.

De officieren verdwenen Mohamed voor ongeveer een week. Na deze week kon Mohamed voor het eerst hun familie contacteren, tegen wie hij verklaarde: “Vrede zij met u. Ik ben in de richting van onderzoek.” Daarna werd de lijn doorgetrokken.

Mohamed wordt ervan beschuldigd deel uit te maken van de “14 februari coalitie”, “het aanzetten van jongeren tot het aanvallen van een veiligheidsbeambte” en “illegale vergadering”. Op grond van deze drie aanklachten werd Mohamed veroordeeld tot respectievelijk vijf jaar, tien jaar en zes maanden gevangenisstraf. Later werd de tweede aanklacht in hoger beroep teruggebracht naar zeven jaar.

Mohamed meldde dat de autoriteiten hem de toegang tot zijn advocaat hebben geweigerd en hem bij verstek hebben veroordeeld voor de tweede aanklacht. Op 15 oktober 2018 begon Mohamed een hongerstaking om te protesteren tegen zijn illegale detentie en proces. Op 22 oktober verklaarde een verpleegkundige dat hij klinisch ondervoed is en een intraveneuze behandeling nodig heeft. De gevangenisautoriteiten antwoordden dat het voor hem verboden was om behandeld te worden totdat hij met zijn hongerstaking stopte.

Mohamed stopte zijn hongerstaking op 24 oktober 2018 omdat de speciale onderzoekseenheid (SIU) hem had ontboden. Mohamed al-Zubari, een SIU-ambtenaar, ontmoette Mohamed, vertelde hem dat hij zijn bericht had ontvangen en verzekerde hem dat zijn eisen zouden worden onderzocht.

Op 29 november belde Mohamed zijn familie en deelde mee dat dat een lid van de SIU met het gezin ontmoeten wilde. Zijn broer ontmoette een SIU officier de volgende dag. Mohamed’s broer had het vooral over de veroordeling van Mohamed over de aanklacht van het aanzetten tot jongeren en zijn lange gevangenisstraf, en vroeg de officier de familie te helpen. De agent vertelde hem dat ze niets konden doen. Mohamed blijft in de gevangenis van Jau

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *