Salah Saeed AlHammar
Gevangen in Bahrein

Salah Saeed AlHammar is een 26-jarige Bahreinse burger die na deelname aan een hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenis willekeurig is opgesloten, gearresteerd en in eenzame opsluiting is geplaatst. Salah wordt nog steeds vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Medio december 2011 hebben agenten Salah op straat gearresteerd zonder een aanhoudingsbevel te tonen. Hij werd beschuldigd van illegale vergadering en de Bahreinse rechtbank veroordeelde hem tot een jaar gevangenisstraf. Hij werd in 2013 na het uitzitten van zijn straf vrijgelaten, maar op 26 juli 2014 veroordeelde de rechtbank hem tot nog eens 15 jaar gevangenisstraf wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een zaak over uitgebrande correspondentie.

Salah werd gearresteerd op 26 juli 2015 voor het uitzitten van zijn 15 jaar gevangenisstraf. Terwijl hun arrestatie werd hij achtervolgd en neergeschoten door troepen en agenten in burger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ondertussen overvielen andere agenten zijn huis meerdere malen op dezelfde dag. Salah werd beschuldigd van het neerschieten van politieagenten en het helpen organiseren van een explosie in Sitra twee dagen na zijn arrestatie.

Na zijn arrestatie werd hij slachtoffer van een gedwongen verdwijning, toen agenten hem voor vier dagen in het Strafrechtelijk Opsporingscentrum vasthielden. Pas toen mocht hij zijn familie voor een paar seconden bellen om hen over zijn locatie te informeren.

Op 31 juli 2015 werd hij door de gevangenisautoriteiten overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre in afwachting van zijn proces. Daar werd hij gemarteld door de autoriteiten die hem de hele tijd vastgebonden hielden en hem ervan weerhielden de badkamer te gebruiken totdat hij begon met het plassen van bloed. Salah beweert dat de bewakers hem vertelden dat hij het verdiende om gemarteld te worden vanwege zijn politieke opvattingen en het feit dat hij een sjiitische moslim is.

Op 12 augustus 2015 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een verklaring afgegeven waarin Salah ervan wordt beschuldigd betrokken te zijn bij de Sitra-explosie. Daarnaast heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken op 13 augustus 2015 de verklaring en een video van Salah en twee andere gedetineerden die de organisatie en uitvoering van de Sitra-explosie bekennen, doorgestuurd. De video bevatte ook een gedetailleerde uitleg over de operatie. Salah blijft echter beweren dat hij door martelingen en bedreigingen werd gedwongen te bekennen en dat hij zich er niet volledig van bewust was toen hij werd gefilmd. De bekentenis werd vervolgens tegen hem gebruikt tijdens het proces.

Op 29 maart 2017 veroordeelde de Bahreinse rechtbank Salah tot levenslange gevangenisstraf en trok zijn staatsburgerschap in. De gevangenisautoriteiten hebben hem vervolgens overgebracht naar de gevangenis van Jau. Op 29 oktober 2018 heeft het Hof van Cassatie het vonnis bekrachtigd. In april 2019 werd bij koninklijk besluit zijn staatsburgerschap, samen met 550 anderen, teruggegeven.

In mei 2019 brachten de gevangenisautoriteiten Salah en twee andere gedetineerden zonder opgaaf van reden over naar de “isoleervleugel” van de gevangenis van Jau. Op 15 augustus 2019 zijn Salah en 14 andere gevangenen in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de omstandigheden in de gevangenis en het isolement waaraan zij waren onderworpen. Op 28 augustus 2019 hebben bewakers Salah en twee andere gedetineerden bij wijze van straf overgebracht naar eenzame opsluitingscellen en hebben hen sindsdien gescheiden gehouden.

Salah en zijn familie hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens meerdere malen om hulp gevraagd. De familie Salah stuurde de laatste klacht op 3 september 2019, zonder een antwoord te ontvangen. Salah blijft in eenzame opsluiting in de gevangenis van Jau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *