Hasan Abdulameer AlMeshaimea
Gevangen in Bahrein

Hasan Abdulameer AlMeshaimea is een 20-jarige oud-student die sinds 2012 meerdere keren is gearresteerd, vaak op beschuldiging van illegale vergadering in verband met demonstraties voor democratie. Hij werd gemarteld, in een oneerlijk proces veroordeeld en in de gevangenis werd hem een medische behandeling ontzegd.

Hasan werd vorig jaar op 22 november 2018 voor het laatst gearresteerd door agenten in burgerkleding en agenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Geen van hen toonde een arrestatiebevel of gaf er een reden voor. Na zijn arrestatie werd hij naar het strafrecherchecentrum gebracht en beschuldigd van illegale vergadering. Na twee weken werd hij overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre, waar hij zes maanden werd vastgehouden. Hij werd later teruggestuurd naar het strafrechtelijk onderzoekscentrum. Hij werd er vervolgens van beschuldigd een oproerpolitiepatrouille te hebben aangevallen, en hij had tijdens zijn verhoor geen toegang tot zijn advocaat.

In het Strafrechtelijk Opsporingscentrum werd Hasan onderworpen aan verschillende vormen van marteling, waarvoor hij werd geslagen en gedwongen werd om zich voor langere tijd te blijven staan. Hij zou gemarteld zijn in een poging om hem een bekentenis af te dwingen.

Op 30 april 2019 werd Hasan veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf op beschuldiging van illegale vergadering, anderhalf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het aanvallen van de patrouille en drie jaar gevangenisstraf op beschuldiging van terrorisme. Hij mocht zijn advocaten alleen tijdens de proces ontmoeten. Op 28 oktober 2019 werd zijn veroordeling in hoger beroep bevestigd. Hij wordt momenteel vastgehouden in het New Dry Dock Detention Centre, de vleugel van de Jau-gevangenis die gereserveerd is voor gedetineerden jonger dan 21 jaar.

Tijdens zijn detentie werd hem regelmatig medische behandeling geweigerd. Hasan heeft problemen met zijn gezichtsvermogen en tanden, en heeft geweerkorrels in zijn handen en benen, nadat hij aan de 2011 en 2012 protesten deelnaam waar de politie op de menigte schoot om de mensen te verspreiden. Hij vroeg meerdere malen om een dokter te bezoeken en werd op 28 oktober 2019 naar het medische complex van Salmaniya gebracht, waar hij niet de nodige chirurgische ingrepen kreeg om het schot te verwijderen. Hij diende meerdere klachten in bij de Ombudsman van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens, zonder een antwoord te krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *