Sadiq Jaafar AlAbd
Gevangen in Bahrein

Sadiq is de broer van Isa Jaafar AlAbd, die ook een gewetensgevangene is. Sadiq, 24 jaar oud, was student voordat hij in 2018 werd gearresteerd. Hij werd gearresteerd zonder arrestatiebevel, onderworpen aan een gedwongen verdwijning en marteling, en veroordeeld in een oneerlijk proces. Hij wordt vastgehouden in de gevangenis van Jau.

Op 26 februari 2018 vielen oproerpolitie en agenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen gemaskerde agenten in burgerkleding, Sadiq’s huis binnen en arresteerden hem. De agenten gaven geen reden voor de arrestatie, ze zeiden dat ze een arrestatiebevel hadden, maar ze hebben het niet aan de familie laten zien. Tijdens de inval en de arrestatie hebben agenten Sadiq geslagen en geschopt, en hij heeft hoofdwonden als gevolg ervan.

De agenten brachten hem over naar het Strafrecherchecentrum en sloegen hem onderweg in de politieauto. Ze hielden hem er drie dagen lang zonder hem de mogelijkheid te geven om te communiceren. Eerst daarna mocht hij zijn familie bellen om hen over zijn situatie te informeren. Na deze drie dagen werd hij overgeplaatst naar een onbekende locatie (zijn familie denkt dat het gebouw 15 van de Jau-gevangenis was). Hij werd voor tien dagen slachtoffer van een gedwongen verdwijning.

Tijdens deze dagen martelden agenten Sadiq om hem te dwingen een bekentenis af te leggen. Zij blinddoekten en sloegen hem, bedreigden hem, en denigreerden zijn religie. In het begin ontkende Sadiq alle aanklachten tegen hem, maar uit angst opnieuw gemarteld te worden ondertekende hij uiteindelijk een bekentenis.

 

Ongeveer drie weken na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het Dry Dock Detention Centre in afwachting van zijn proces. Op 23 april 2018 begon zijn proces, waar hij werd beschuldigd van het verbergen van voortvluchtigen (een familielid en een andere persoon uit zijn land).

Op 30 september 2018 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Voor het proces werd hem de toegang tot een advocaat geweigerd. Na zijn veroordeling werd hij overgebracht naar de Jau-gevangenis waar hij zich nog steeds bevindt. Zijn straf werd in hoger beroep bevestigd op 29 januari 2019.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *