Anwar Amer AlMohsen
Gevangen in Bahrein

Anwar Amer AlMohsen is een 18 jaar oude kaatser, die voor zijn arrestatie voor de club Al Ettifaq speelde. Sindsdien werd hij gemarteld om bekentenissen af te dwingen en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in meerdere oneerlijke processen.

Op 9 oktober 2013 werd Anwar gearresteerd in een religieuze instelling in Duraz door agenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de oproerpolitie (waarschijnlijk het commando van de speciale veiligheidstroepen). Er werd geen arrestatiebevel uitgevaardigd. Eerder had Anwar al vaak met de politie te doen gehad – voor hun arrestatie werd hij zeven keer gedagvaard op een politiebureau. Anwar beweert dat hij werd beschuldigd van deelname aan politieke protesten en demonstraties en dat de aanklachten tegen hem om politieke redenen zijn verzonnen.

De agenten hebben Anwar overgeplaatst naar de rechercheafdeling (CID). Die nacht brachten de agenten Anwar naar zijn familiehuis, waar ze al zijn familieleden in één kamer opsloten en de rest van het huis doorzochten, waarbij ze de deuren afbraken en de daken beschadigden. De agenten verklaarden dat ze op zoek waren naar wapens, die ze niet vonden.

Daarna brachten de agenten Anwar terug naar de CID, waar hij twee dagen lang werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Anwar meldt dat tijdens de agenten hem ondervraagden, zij hem “ernstig hebben geslagen”, hem hebben gedwongen te gaan staan, hem hebben beledigd en hem hebben lastiggevallen door hem te bedreigen met nog meer martelingen als hij niet zou bekennen.

Als gevolg van de martelingen heeft Anwar de bekentenissen van de aanklachten tegen hem ondertekend. Na ondertekening van deze bekentenis werd hij op de derde dag na zijn arrestatie naar het Openbaar Ministerie (OPP) gebracht. De OPP liet hem weten dat als hij zijn bekentenissen niet ondertekende en certificeerde, hij zou worden teruggestuurd naar de CID voor ondervraging en marteling. Hij ondertekende de bekentenissen en werd naar een detentiecentrum overgebracht om het proces af te wachten.

Tijdens zijn voorlopige hechtenis werd Anwar periodiek teruggestuurd naar de CID voor ondervraging en vervolgens naar de OPP om bekentenissen te ondertekenen over nieuwe aanklachten.

Anwar werd veroordeeld voor verschillende aanklachten in meerdere processen van 2014 tot 2017. Hij werd veroordeeld voor de beschuldigingen van poging tot moord op veiligheidsagenten, wapenbezit, wapenproductie en wapenimport; het aanvallen van een agent en het beschadigen van een politievoertuig; en het creëren en vervoegen van een terroristische cel, wapenbezit, wapenproductie en -aanval. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar tot levenslang en zijn Bahreinse staatsburgerschap werd ingetrokken. Zijn nationaliteit werd vervolgens op 20 april 2019 bij koninklijk besluit opnieuw ingesteld. Ergens in 2016 werd hij na het bereiken van de leeftijd van 21 jaar overgeplaatst naar de gevangenis van Jau.

Op 1 januari 2017 probeerden verschillende gevangenen te ontsnappen uit de gevangenis van Jau. Anwar maakte deel uit van de groep, maar hij werd bij de poort gearresteerd. Zes maanden later werd hij overgeplaatst naar wat de gevangenen het “isolatiegebouw” noemen, waar hij blijft. Op 12 april 2018 werd Anwar veroordeeld voor een vluchtpoging en veroordeeld tot nog eens 10 jaar gevangenisstraf.

Tijdens elk van zijn processen werd Anwar door de rechtbank tot advocaat benoemd, maar hij zag zijn advocaat alleen tijdens de rechtszittingen. Zijn bekentenissen werden ook gebruikt in de processen tegen hem.

Op 15 augustus 2019 ging Anwar in hongerstaking met de andere gevangenen in zijn gebouw om te protesteren tegen het systeem van “isolatie” en religieuze discriminatie in de gevangenis. De hongerstaking eindigde na enkele weken, maar de eisen van de gevangenen werden niet ingewilligd en de omstandigheden in de gevangenissen verbeterden niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *