Ali Ebrahim AlArab
Gevangen in Bahrein

Voor zijn arrestatie in 2019 was Ali Ebrahim AlArab een 15-jarige middelbare scholier uit het dorp Bani Jamra in Bahrein. Hij werd zonder aanklacht vastgehouden en zonder advocaat of ouder verhoord, wat een schending van zijn mensenrechten is. Hij blijft in het New Dry Dock gevangenis, de afdeling van het Jau Prison voor mensen onder de 21 jaar.

Op 30 april 2019 belde een officier van de recherchedienst (CID) de vader van Ali en vroeg hem om Ali aan de CID voor te stellen. De agenten verklaarden dat ze Ali enkele uren zouden ondervragen en hem vrij zouden laten, wetende dat hij gedurende deze tijd zijn schoolexamens zou afleggen.

Ali’s vader ging akkoord en bracht Ali naar de CID rond 16 uur ’s middags op dezelfde dag, 30 april 2019. Zijn vader wachtte drie uur buiten de verhoorkamer totdat Ali zijn moeder belde en haar vertelde dat hij zijn vader moest bellen om hem te vertellen dat hij naar huis moest gaan. Ali werd verhoord zonder advocaat of ouder. Drie dagen na zijn arrestatie belde Ali zijn familie op en liet hen weten dat hij nog steeds op het politiebureau werd vastgehouden en dat hij “in orde” was. Ali was op dat moment nog niet aangeklaagd voor een misdrijf.

Ambtenaren hielden Ali twee weken vast bij de CID en brachten hem twee keer, op 5 mei en 14 mei 2019, over naar het Openbaar Ministerie. Op 5 mei 2019 werd Ali belast met het planten van een vals explosief en het verbranden van banden. Op 14 mei 2019 werd hij beschuldigd van het plaatsen van een vals explosief in maart 2019 in het AlBudai Street. Zijn gevangenschap werd bevolen voor 30 dagen. Hij werd overgeplaatst naar het Dry Dock Detention Center voor voorlopige hechtenis. Zijn detentie werd om de 30 dagen met zes maanden verlengd. Ali’s advocaat legde uit dat het enige bewijs tegen Ali de getuigenis van een andere 15-jarige jongen was.

Tijdens een telefoongesprek vroeg Ali’s familie of hij was gemarteld op het politiebureau, maar hij kon niet vrijuit spreken omdat er een agent bij het gesprek aanwezig was. Hij liet hen echter weten dat hij geblinddoekt was toen hij op het politiebureau was.

Ali’s familie vroeg de CID en de droogdokadministratie verschillende keren om Ali toe te staan zijn examens af te leggen, maar de administratie antwoordde pas nadat de examendatum was verstreken. De familie diende ook een aanvraag in bij de droogdokadministratie om hem in staat te stellen boeken voor de studie te hebben. De droogdokadministratie weigerde dit antwoord met het argument dat de gevangenen geen boeken nodig hadden.

Op 31 oktober 2019 werd Ali in zijn eerste zaak veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij werd overgeplaatst naar de gevangenis van Jau, kreeg een uniform en zijn haar werd met geweld geschoren. Hij werd naar het New Dry Dock gebracht, de afdeling van Jau die gereserveerd is voor mensen onder de 21 jaar, waar hij blijft.

In het New Dry Dock isoleerden de officieren Ali en beweerden dat hij positief testte op hepatitis C. Ze hielden hem vast in een kleine cel met een andere getroffene. Zijn moeder belde de administratie en vroeg hen om hem uit die cel te verwijderen totdat verdere tests konden worden gedaan. Ali werd overgebracht naar een enkele cel waar hij 23 uur per dag gedurende twee weken werd vastgehouden, toen uit het bloedonderzoek bleek dat hij niet aan hepatitis C of een andere ziekte leed.

De regering van Bahrein heeft bij de behandeling van Ali tal van wetten en verplichtingen op het gebied van de mensenrechten geschonden, waaronder het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (ICCPR), het Verdrag inzake de rechten van het kind (CRC), het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing (CAT) en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten (ICESCR), allemaal verdragen waarbij Bahrein partij is. Ali werd zonder tenlastelegging zes dagen vastgehouden en pas na zes dagen voor de rechter gebracht, wat in strijd is met artikel 14 van het IVBPR en artikel 37 van het IVRK. Bovendien heeft het gebruik van een blinddoek tijdens verhoren bij CID een dwingende omgeving gecreëerd en kan een slechte behandeling zijn geweest in strijd met het CAT en CRC. Verder kan de twee weken lange periode van eenzame opsluiting ook een marteling of mishandeling zijn. Ten slotte is de weigering van de autoriteiten om Ali onderdak te bieden voor zijn studies en examens in strijd met zijn recht op onderwijs, dat is vastgelegd in artikel 28 van de CRC en artikel 13 van de ICESCR.

Americans for Democracy & Human Rights in Bahrein (ADHRB) roept de regering op om Ali vrij te laten in het licht van gedwongen ondervragingstechnieken zonder ouders of advocaat. We roepen de Bahreinse autoriteiten ook op een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van marteling en mishandeling in de CID en in de detentiecentra. Voorts roepen wij de regering van Bahrein op haar verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht na te komen door Ali te compenseren voor de schending van zijn rechten uit hoofde van het ICCPR, de CAT, het CRC en het ICESCR.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *